Mrkvové placky – raw strava
| 4.12.2013 | Sušené |
- mrkev
- slunečnicové semínko
- lněné semínko hnědé
- cibule
- česnek
- sušená rajčata
- Himálajská sůl
- směs koření
- Suroviny mrkev, slunečnice a len přidáváme stejným dílem, ale můžete si to udělat podle vlastní chuti. Varianta, kde je méně mrkve a více slunečnice je ještě více chutnější.
- Nejdříve přes noc namočte slunečnicová a lněná semínka do vody. Ráno semínka propláchněte.
- Odšťavněte si mrkev, šťávu vypijte a zbylou drť vložte do mísy.
- Lněná semínka rozmixujte společně s cibulí a s česnekem – poměr této pálivé zeleniny volte podle sebe, já to mám rád hodně ostré, tak si tam dávám hodně cibule i česneku.
- Slunečnicová semínka rozmixujte společně se sušenými rajčaty, solí a s dalším kořením. Já volím směs indického koření, vy zvolte takové koření, které máte rádi. Miluji také placky s majoránkou – chytnou takovou bramborákovou příchuť.
- Takto připravené suroviny vložte do jedné mísy a společně promíchejte. Hmotu hezky prohňácejte rukama.
- Těsto následně naneste na plech (bez papíru) a stěrkou vytvořte velkou tenkou placku. Tu následně rozřízněte na několik menších placiček, které budete sušit.
- Placičky vložte do sušičky a sušte do 42 stupňů Celsia. Placky se suší 12 – 24 hodin, podle toho, jak moc je těsto mokré a jak moc chcete mít placky vysušené. Doporučuji sušit do křupava, protože pak vynikne pravé kouzlo placiček.
- Placky jsou vhodné např. na cestování, když sebou nemůžete tahat 5 kg jablek. K plackám si také můžete připravit nějakou raw pomazánku a raw salát a vytvořit si tak výbornou kombinaci pro všechny chuťové buňky. Já už placky ani nesolím, pro mě jsou semínka dostatečně slaná sami od sebe.