Millionaire Caramel squares / Milionářské řezy

Dlouho jsem chodila kolem receptu na tuto extrémní sladkost. Dvakrát zkusila dle receptů se salkem. Nevyšlo, vše teklo a byla to spíš patlanina, než řez

Musela jsem se tedy do receptu pustit sama, včetně normálního vařeného karamelu.

Budeš potřebovat:

Forma cca 20*30 cm

Na těsto:

120g máslo (ledové)

180g hl. mouka

50g cukr

Na karamel:

175g voda

360g cukr krupice

lžička sůl

330g smetana na šlehání

Na polevu:

150g hořká čokoláda

50g máslo

Začni rozehřátím trouby na cca 180 C.

V robotu nebo ručně udělej křehké těsto. V robotu pár pulsy, a poté spojit přímo na plechu. v ruce nejdříve nožem, vše musí zůstat co nejvíce studené, stačí do trochu spojena. Poté vysypat na plech a udusat pěstí do jednolité vrstvy

Vlož do vyhřáté trouby a peč 10-12 minut. Méně je více, sleduj barvu a konzistenci. I po vytažení bude těsto měkké!

Začni s karamelem. Zní to vše složitě, ale je to velmi jednoduché, jen se toho nebát.

Do vyššího hrnce dej vodu, sůl a cukr, postav na oheň, a promíchávej vidličkou pouze do doby, než uvidíš bublinky. Od této chvíle máš zákaz míchání. Bude to trvat cca 8 minut.

Dalších zhruba 10 minut vař bez míchání, až bude mít světle okrovou barvu.

V tuto chvíli přidej všechnu šlehačku. Dávej pozor, hodně to bude bublat.

Začni pěkně a poctivě míchat. Nejlépe pokud máš teploměr, tak do doby, než ti ukáže 110C, pokud nemáš, nevadí, bude to trvat zhruba 8 minut.

Nalij na hotové těsto.

Nech vychladit v ledničce minimálně 2 hodiny, nejlépe však přes noc.

Čokoládu si ve vodní lázni rozpusť s máslem a nalij na vychlazený karamel.

Posyp krystalky hrubé soli, dej opět minimálně na hodinu chladit

Můžeš podávat. Doporučuji krájet na velmi malé kousky, spíš velikosti cukroví. Moji kluci sladké tuze rádi, ale i na ně to bylo dost.

Příspěvek byl publikován v rubrice sladké pečení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.