Medvědí česnek – účinky, vliv na zdraví

Ano, o medvědím česneku se hodně mluví a píše. Magazíny o zdravém životním stylu, které zveřejňují články o této bylině, se tváří, jakoby objevily něco nového. A zahradnické prodejny ve městě ho prodávají v květináči za nehorázné peníze, ačkoliv ve volné přírodě ho rostou mraky.

Medvědí česnek má nezaměnitelné česnekové aroma. Využívají se listy (především zpočátku jara), později květy a v pozdním létě a na podzim také cibule. Sečteno, podtrženo, dopřejte si medvědí česnek po celý rok!

Rostlina je bohatá na vitamín C. Účinné látky medvědího česneku, ke kterým patří mj. hořčiny a fytoncidy, prospívají našemu žaludku, protože podporují trávení. Jejich konzumací také člověk snižuje riziko výskytu některých civilizačních chorob.

Léčivé účinky medvědího česneku

Jaké pozitivní účinky má medvědí česnek na tělo?

  • Pročisťuje trávicí ústrojí,
  • čerstvé listy pročisťují ledviny,
  • víno z medvědího česneku pomáhá při zahlenění,
  • pozitivně působí na žaludek,
  • pomáhá při akutních chronických průjmech,
  • pomáhá při zácpách a plynatosti,
  • pozitivně ovlivňuje činnost srdce,
  • působí proti ateroskleróze,
  • působí proti nespavosti, závratím i úzkosti.

Říká se, že medvědi po zimě vyhledávají tuto bylinku, aby si pročistili žaludek a krev. Ke stejným účelům – tedy jarní očistě těla – ho můžeme využít také my. Pozor si ovšem dejte, pokud máte citlivý žaludek a obecně vám česnek nedělá moc dobře.

Jak medvědí česnek poznat?

Pozor, nespleťte si listy medvědího česneku s konvalinkou. Stačí je jen jemně rozemnout mezi prsty a ihned ucítíte česnekové aroma. V době květenství si můžete všimnout drobných bílých kvítků, které medvědí česnek ozdobí. Květy je možné také sbírat pro léčivé i gastronomické účely.

Medvědí česnek můžete objevit třeba v lese, pokud budete mít štěstí. V ČR se nevyskytuje ale ve všech lokalitách. Najdete ho především na Moravě, v severovýchodních a jihozápadních Čechách.

Medvědí česnek v kuchyni

V kuchyni se využívá nať, květy i cibule medvědího česneku. Zvláště na jaře naše tělo intuitivně touží po něčem „čerstvém a zeleném“. Na zahřátí pomůže polévka z medvědího česneku s mandlovými plátky nebo petrželový krém s medvědím česnekem.

Listy medvědího česneku stačí jen nasekat na drobno a posypat jimi například chleba s máslem nebo domácí vajíčkovou pomazánkou (mimochodem, vejce jsou nezdravější od konce února do konce května). Natí medvědího česneku můžete ozdobit a dochutit také polévku nebo saláty.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang