Marcipánový velikonoční dort – nejlepší recept

Vejce rozdělíme na bílky a žloutkym z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky spolu s cukrem utřeme do pěny a smícháme se sněhem. Přidáme ostatní ingredience, vyšleháme a nalijeme do dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě.

Salko na karamelovou náplň vaříme asi 2 hodiny. Nejlépe uděláme, když ho uvaříme den předem. Poté salko vyšleháme s 200g másla. Upečený dort rozkrojíme na 3 pláty, z nichž 2 natřeme karamelovou náplní a třetí ozdobíme marcipánem.

Marcipán připravíme tak, že na vále zpracujeme všechny suroviny. Vytváříme různé barvy a tvary podle fantazie.

Suroviny

2 hrnky polohrubé mouky, 3 vejce, 1 hrnek cukru moučky, 1 hrnek vlažné vody, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce oleje, 1 kypřící prášek, rum podle chuti

Karamelová náplň

1 salko, 200g másla

Marcipán

300g cukru moučky, 80g másla, 80g sušeného mléka, 1 bílek, pár kapek mandlové tresti – tolik, aby marcipán hezky voněl