Mandlový chléb – raw strava
| 13.4.2014 | Sušené |
- 2 šálky bio ovesných vloček
- 2 šálky mandlí
- 1/2 šálku lněného semínka
- 1 lžíce raw medu, nebo agáve sirupu
- 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 1/4 lžičky mořské nerafinované soli
- koření: kmín, pepř, majoránka
- 3 až 4 sroužky rozdrceného česneku
- trocha vody pro spojení v těsto
- sezamová semínka
- slunečnicová semínka
- rajče
- špenát
- cibule
- Mandle předem namočte min. na 6 hodin, poté je opláchněte a znovu je vysušte, třeba na sluníčku.
- Ovesné vločky s mandlemi rozmixujte, vsypejte do mísy a přidejte suroviny na dochucení.
- Vypracujte bochánek. Kdyby se vám těsto zdálo suché, máčejte si při jeho zpracování ruce ve studené vodě, tak se tam opatrně dostane další voda pro zapracování.
- Chléb posypte slunečnicovými, nebo sezamovými semínky.
- Poté bochánek vložte do sušičky na cca 68°C na 1 hodinu.
- Po jedné hodině sušení chleba vytáhněte, rozkrájejte na plátky a dosušte už při teplotě o 42°C další 3 hodiny.
- Můžete sušit déle i méně, záleží jaké konzistenci dáte přednost.
- Chléb dozdobte špenátem, cibulí a rajčaty, které můžete přikusovat ke chlebíku.
- Na chléb si také můžete připravit RAW pomazánky.
- Důvod sušení na 68 °C: Tato vyšší teplota na první jednu hodinu z celkového času sušení je z důvodu vytvoření kůrky chleba a navíc se zabrání množení povrchových bakterií. Je to obecné doporučení světových odborníků v přípravě raw food. Existují i zahraniční studie, které prokázaly, že většina enzymů vydrží i uváděnou vyšší teplotu.
Nákup vybraných surovin pro tento recept:
BIO Sirup z agáve![]() |
Mořská sůl |