Mandlový chléb – raw strava

| 13.4.2014 | Sušené |

  1. 2 šálky bio ovesných vloček
  2. 2 šálky mandlí
  1. 1/2 šálku lněného semínka
  2. 1 lžíce raw medu, nebo agáve sirupu
  3. 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  4. 1/4 lžičky mořské nerafinované soli
  5. koření: kmín, pepř, majoránka
  6. 3 až 4 sroužky rozdrceného česneku
  7. trocha vody pro spojení v těsto
  1. sezamová semínka
  2. slunečnicová semínka
  3. rajče
  4. špenát
  5. cibule
  1. Mandle předem namočte min. na 6 hodin, poté je opláchněte a znovu je vysušte, třeba na sluníčku.
  2. Ovesné vločky s mandlemi rozmixujte, vsypejte do mísy a přidejte suroviny na dochucení.
  3. Vypracujte bochánek. Kdyby se vám těsto zdálo suché, máčejte si při jeho zpracování ruce ve studené vodě, tak se tam opatrně dostane další voda pro zapracování.
  4. Chléb posypte slunečnicovými, nebo sezamovými semínky.
  5. Poté bochánek vložte do sušičky na cca 68°C na 1 hodinu.
  6. Po jedné hodině sušení chleba vytáhněte, rozkrájejte na plátky a dosušte už při teplotě o 42°C další 3 hodiny.
  7. Můžete sušit déle i méně, záleží jaké konzistenci dáte přednost.
  8. Chléb dozdobte špenátem, cibulí a rajčaty, které můžete přikusovat ke chlebíku.
  9. Na chléb si také můžete připravit RAW pomazánky.
  1. Důvod sušení na 68 °C: Tato vyšší teplota na první jednu hodinu z celkového času sušení je z důvodu vytvoření kůrky chleba a navíc se zabrání množení povrchových bakterií. Je to obecné doporučení světových odborníků v přípravě raw food. Existují i zahraniční studie, které prokázaly, že většina enzymů vydrží i uváděnou vyšší teplotu.

Eva Peršinová VitarianStyle.com

Nákup vybraných surovin pro tento recept:

  BIO Sirup z agáve  Mořská sůl