Mandlový chléb – raw strava

Hledáte chutnou a zdravou alternativu chleba? Chcete něco, co můžete snadno a rychle připravit? Máme pro vás ideální řešení – raw mandlový chléb! Tento slaný a ořechový chléb je fantastickým způsobem, jak získat zdravou dávku vitamínů a minerálů a zároveň si pochutnat na chutné pochoutce. Navíc je zcela rostlinný a bezlepkový.

Mandlový chléb je výživná svačina plná živin, která dokáže proměnit každé jídlo ve vzrušující pochoutku. Jedná se o veganskou, raw stravu, bezlepkovou a bezmléčnou (dairy-free) alternativu tradičního pšeničného chleba.

Mandlový chléb

Syrový mandlový chléb je nejen výživnou svačinkou, ale má také potenciál pro využití při pečení. Lehce vysušené těsto lze přidávat do muffinů a jiného pečiva, kde dodá každému pokrmu zemitou chuť a lehkou strukturu. Kromě toho se snadno připravuje a skladuje, protože těsto se před použitím nemusí ohřát ani chladit.

Pomocí sušičky potravin si můžete vyrobit vlastní dávku mandlového těsta se všemi živinami. Tento proces zahrnuje smíchání ingrediencí na těsto do tuhé konzistence. Protože se tento proces provádí bez tepla, zachovávají se všechny důležité vitaminy, minerály a enzymy v přirozeném stavu. Můžete si tak být jisti, že získáte všechny zdravé vlastnosti mandlí a zároveň se vyhnete škodlivým účinkům vysoké teploty.

Raw mandlový chléb se nemusí péct, těsto se pouze suší v sušičce potravin.

Díky své lehké struktuře a nízkému obsahu kalorií je raw mandlový chléb skvělou svačinkou pro ty, kteří si chtějí hlídat svůj pas, ale nechtějí dělat kompromisy v chuti a výživových hodnotách. Má vysoký obsah bílkovin, takže je to sytá a živinami nabitá pochoutka, kterou lze snadno zařadit do vyváženého jídelníčku. Díky nízkoalergenní povaze se navíc často nevyskytují běžné potravinové alergie.

Ingredience

  • 1 šálek bio ovesných vloček
  • 1 šálek mandlí
  • 1/4 šálku mletého lněného semínka
  • 3 polévkové lžíce syrového medu nebo agávového sirupu
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1 lžička koření (kmín, pepř a majoránka)
  • 1 stroužek drceného česneku
  • 1/2 šálku vody
  • na ozdobu: semínka sezamu, slunečnicová semínka, rajčata, špenát, cibule
Chléb můžete podávat ihned nebo ho skladovat ve vzduchotěsné nádobě.

Postup

  1. Všechny ingredience vložte do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nevznikne těsto.
  2. Z těsta vytvarujte bochník a položte jej na tác sušičky potravin.
  3. Bochník sušte při teplotě 68 °C po dobu 1 hodiny.
  4. Vyjměte bochník ze sušičky a nakrájejte ho na plátky požadované tloušťky.
  5. Plátky položte zpět na tác sušičky a sušte 3 hodiny při 42 °C.
  6. Chléb skladujte ve vzduchotěsné nádobě a pochutnejte si.

Vychutnejte si svůj lahodný raw mandlový chléb s širokým úsměvem, protože víte, že je nejen chutný, ale také zdravý.

TIP: Vyzkoušejte mandlovou bábovku s kousky čokolády, domácí mandlové mléko, keto chleba, pita chleba, mandlové máslo nebo veganské mandlové máslo.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang