Low Carb – Mac se sýrem – recept

Jídlo všech amerických filmů. Říká se tomu makarony s rozteklým sýrem i když jsou to ve skutečnosti kolínka. A aby lidé s low carb stravováním nesmutnili, existuje i jejich odlehčená varianta.

Suroviny

  • menší květák
  • šlehačka (smetana 31 % a víc)
  • zakysaná smetana (15 % a víc)
  • sýr dle vlastního výběru cca 200 – 250g (plnotučný)
  • máslo
  • sůl a pepř
  • volitelně slanina a cibule

Postup

Květák se uvaří na skus. Rozpálí se trouba. V kastrolku se rozpustí máslo, přilije se kelímek šlehačky a kelímek zakysané smetany. Trochu se to povaří a přidá se většina nastrouhaného sýra. Nemusí jít pouze o jeden druh sýra, může to být například čedar, eidam a mozzarella. Povaří se do rozpuštění.

Promíchá se s uvařeným květákem. Někdo přidává i osmaženou slaninu a cibuli. To vše se dá péct do trouby asi na 15 minut. Potom se to vytáhne, zasype posledním zbytkem sýra a dá dopéct s horko-vzduchem na asi 10 minut. Po vytažení se nechá odpočnout aspoň 5 minut a servíruje se. Pro ty co by radši klasickou verzi Mac and Cheese – recept zde.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang