Mrkvové placky – raw strava

Hledáte zdravé a chutné jídlo pro svou rodinu? Nehledejte nic jiného než tento recept na raw mrkvové placky! Podle tohoto jednoduchého receptu vytvoříte placky, po kterých budou všichni toužit.

V době trendů zdravé výživy se většina lidí snaží najít nové způsoby, jak do jídla zařadit běžné suroviny. Pomocí syrové mrkve a sušičky potravin můžete vytvořit lahodnou obměnu běžných slaných placek, které jsou lepší pro vaše zdraví i chuťové pohárky.

Mrkvové placky

Mrkvové placky jsou zdravým jídlem, které si můžete snadno upravit pomocí oblíbených přísad. Nejenže jsou snadnou a výživnou variantou svačiny, kterou lze skladovat až několik týdnů, ale jsou také ideální, když chcete něco víc než jen obyčejné jídlo, ale stále hledáte svačinu bohatou na živiny. Tuto chutnou pochoutku si navíc můžete dopřát kdykoli během dne, aniž byste se museli obávat konzumace příliš velkého množství jednoduchých sacharidů.

Syrová mrkev je plná vitamínů a minerálů, takže je skvělým doplňkem vašeho jídelníčku. Proces sušení zachová živiny a zároveň dodá plackám křupavou strukturu.

Tyto lahodné placky jsou ideální svačinou nebo jako hlavní jídlo. Nemluvě o tom, že je díky jejich univerzálnosti můžete snadno upravovat. Ať už si je vychutnáte jen tak nebo s oblíbeným kořením, můžete se vsadit, že tyto raw mrkvové placky budou vítanou změnou vaší běžné denní rutiny.

Ingredience

  • 2 šálky strouhané mrkve
  • ½ šálku slunečnicových semínek
  • ½ šálku hnědého lněného semínka
  • ¼ šálku nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 4 lžíce sušených rajčat
  • ½ lžičky himálajské soli
  • 1 lžička směsi koření (nebo více podle chuti)
Zdravotní přínosy mrkve se ještě zvýší, když ji dáte do sušičky.

Postup

  1. V kuchyňském robotu rozmixujte mrkev, slunečnicová semínka, hnědé lněné semínko, cibuli, česnek, sušená rajčata a himálajskou sůl, dokud směs nebude jednolitá.
  2. Směs vložte do mísy a ochuťte směsí koření.
  3. Rukama směs promíchejte, dokud se důkladně nespojí.
  4. Ze směsi vytvarujte placky (asi ⅓ šálku směsi na každou) a položte je na talíř vyložený pečicím papírem.
  5. Placky vložte na 12-24 hodin do sušičky potravin nastavené na 42 °C. Podávejte teplé s oblíbeným kořením nebo dipem.

Mrkvové placky nejsou nejběžnější svačinkou, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Nejenže je jejich příprava poměrně snadná, ale tato na živiny bohatá pochoutka v sobě skrývá také spoustu vitaminů a antioxidantů. Navíc díky možnosti přizpůsobení příchutí si můžete vytvořit lahodnou svačinu bez ohledu na to, jaké jsou vaše chuťové preference.

TIP: Nemáte chuť na mrkvové placky? Pak můžete zkusit indické placky, čočkové placky, zelné placky nebo veganské zelné placky. Ze zbylé mrkve lze připravit mrkvovou bábovku nebo mrkvový salát.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang