Rajčatové placky – raw strava

Rajčatové placky

Potěšte své chuťové pohárky těmito lahodnými RAW rajčatovými plackami. Příprava těchto chutných kousků je snadná a zábavná a konečný výsledek je úchvatný.

Pokud hledáte chutný a výživný způsob, jak do svého jídelníčku zařadit více rostlinných potravin, vyzkoušejte placičky ze syrových rajčat, mrkve, lněného semínka a dalších ingrediencí, které dodají lahodnou chuť a strukturu.

Rajčatové placky

Tyto veganské a bezlepkové placky jsou nejen chutné, ale také plné výživných látek. Rajčata jsou vynikajícím zdrojem vitaminů A a C a vlákniny. Kromě toho antioxidant lykopen obsažený v rajčatech pomáhá snižovat záněty, podporuje zdraví kostí a zlepšuje zdraví srdce. Mrkev je zase vynikajícím zdrojem betakarotenu, který se v těle mění na vitamin A. Ty mohou pomoci chránit zrak a udržovat imunitní systém.

Lněná a slunečnicová semínka přispívají k nutričnímu obsahu. Lněná a slunečnicová semínka jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin a předpokládá se, že pomáhají snižovat záněty a podporují zdraví kostí. Semínka jsou nejen skvělým zdrojem bílkovin, ale přispívají také zdravými tuky.

Rajčata obsahují vitaminy a vlákninu.

Pokud jde o přípravu rajčatových placiček, směs drcených rajčat se spojí s nastrouhanou mrkví a rozmixuje v mixéru. Poté se vytvoří placky, které se následně suší v sušičce při teplotě 40 °C. Nízká teplota pomáhá udržet živiny neporušené a zároveň poskytuje lahodnou úhlednou strukturu.

Ingredience

  • 6-8 malých rajčat
  • 4-6 velkých rajčat
  • 2 nastrouhané mrkve
  • 4 lžíce mletého lněného semínka
  • 4 lžíce mletých slunečnicových semínek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šálek vody
  • špetka soli
  • 1 lžička nasekané petrželky
  • 1 lžička bazalky
  • 1 lžička oregana
Pokud hledáte veganskou pochoutku, která je navíc velmi výživná, tento recept stojí za vyzkoušení.

Postup

  1. Lněná a slunečnicová semínka namočte do vody na nejméně 30 minut.
  2. Rajčata, olivový olej, namočená semínka a vodu z nich, sůl, petrželku, bazalku a oregano vložte do mixéru a mixujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  3. Do směsi přidejte nastrouhanou mrkev a promíchejte lžící.
  4. Naberte přibližně 1/4 šálku směsi a vytvarujte z ní placičky.
  5. Placky položte na nepřilnavou podložku v sušičce.
  6. Nechte dehydratovat při teplotě 40 °C po dobu 6-12 hodin nebo do dosažení požadované křehkosti.

Díky směsi rajčat, mrkve a zdravých semínek budete jíst jídlo rostlinného původu, které je plné základních živin, jež pomohou udržet vaše tělo zdravé a silné – díky tomu snáze zařadíte do svého jídelníčku více syrové zeleniny.

TIP: Vyzkoušejte indické placky, čočkové placky nebo zelné placky. Ze zbylých rajčat lze připravit třeba vietnamskou pikantní polévku a rajskou polévku z rajčat.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang