Lehký chřestový salát – raw strava

Chřestový salát je snadný a lehký letní pokrm, který vás jistě potěší. Kombinuje svěžest křupavého chřestu se sladkostí piniových oříšků, máty a citronové šťávy. Přídavek bílého vinného octa a olivového oleje mu dodává vyváženou chuť, kterou lze snadno upravit podle chuti.

Tento salát je jedním z nejjednodušších a nejuniverzálnějších způsobů, jak si tuto sezónní zeleninu vychutnat. Stačí jen pár ingrediencí a můžete si vychutnat lahodnou, osvěžující chuť v každém soustu.

Lehký chřestový salát

Chřest je možná nejznámější jako součást hlavních jídel, ale lze z něj připravit i zdravý a chutný salát. Zelený chřest má křupavou strukturu a jedinečnou chuť, kterou lze doplnit opečenými piniovými oříšky, pikantní citronovou šťávou, bohatým olivovým olejem, čerstvou mátou a nádechem bílého vinného octa. Nezapomeňte ji dochutit tím správným množstvím soli.

Díky své jedinečné chuti může být chřestový salát zajímavým doplňkem každého jídla.

Nejprve je třeba říci, že při přípravě chřestu na salát je důležité odlomit dřevnatou část stonku, aby se do salátu dostaly křehké kousky. Jakmile tak učiníte, můžete chřest nakrájet na kousky a odložit je stranou, zatímco budete připravovat lahodný dresink.

Zálivka je místem, kde pokrm skutečně ožije. Vyšlehejte citronovou šťávu, olivový olej, bílý vinný ocet a sůl. Množství jednotlivých ingrediencí upravte podle vlastní chuti. Před použitím zálivky posypte chřest oříšky.

Ingredience

  • 500 g zeleného chřestu
  • 30 g piniových oříšků (lze nahradit lískovými nebo vlašskými ořechy)
  • 2 lžíce nasekané máty
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • sůl (podle chuti)
Chřestový salát lze obohatit přidáním sýra a jiných ingrediencí.

Postup

  1. Odlomte dřevnatou část chřestu. Nakrájejte chřest na malé plátky.
  2. Vložte do salátové mísy a posypte nasekanými piniovými oříšky.
  3. Připravte zálivku smícháním zbývajících ingrediencí.
  4. Dresinkem přelijte chřest a jemně promíchejte.
  5. Před podáváním nechte alespoň 30 minut odležet v chladničce.

Tento chřestový salát je jednoduchou, ale uspokojivou přílohou na léto. Kombinace křupavého chřestu, slaných ořechů a sladkokyselého dresinku vytváří osvěžující jasnou chuť. Můžete ho podávat vychlazený samotný nebo např. k americkým bramborám, batátovým hranolkům, krevetám na grilu nebo ke kukuřici na grilu.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang