10 léčivých přínosů zázvoru – raw strava

Ájurvéda řadí zázvor mezi lék první pomoci. Zázvorový kořen má časem prověřené vlastnosti na trávení a má nespočet dalších zdravotních přínosů. V Indii se zázvor používá každý den. Zázvor je zde oblíbeným pomocníkem, který pomáhá bojovat proti chřipkám a nachlazením.

V Indii je běžné jíst pálivá jídla, můžete zde vidět třeba tuto kombinaci koření: zázvor namočený do citrónové šťávy se solí. Jedná se o pikantní koření na jakékoliv indické jídlo. Pojďme se na zázvor zaměřit blíže.

10 úžasných přínosů zázvoru

  1. Cítíte se hladoví a bojíte se, že toho na oběd sníte více, než je zdrávo? Dejte si čerstvý zázvor těsně před obědem. Zázvor snižuje chuť k jídlu a stimuluje trávicí šťávy v žaludku.
  2. Zázvor zlepšuje vstřebávání a asimilaci základních živin v těle.
  3. Zázvor čistí oběhový systém těla a dýchací soustavu od baktérií, takže tělu pomáhá být odolné vůči nákazám.
  4. Chytili jste chřipku? Připravte si medicínu: čerstvý zázvor s medem, který cucejte až do pocitů úlevy.
  5. Trpíte plynatostí, máte plné břicho a cítíte se těžce? Jezte zázvor, který vás těchto obtíží zbaví.
  6. Bolí vás břicho a máte v něm křeče? Naordinujte si zázvor.
  7. Bolí vás šlachy a klouby? Zázvor má protizánětlivé účinky, a proto vám může velmi pomoci. Vhodné je také prohřát se v vaně s teplou vodou a zázvorovým esenciálním olejem.
  8. Jste právě po operaci? Žvýkání zázvoru vám může ulevit od pooperačních obtíží.
  9. Při onemocnění krku a nachlazení nosních dutin popíjejte zázvor. Zázvor vás prohřeje a pomůže vám kdykoliv, když to bude třeba.
  10. V posteli to s vámi není žádná sranda? I zde vám zázvor pomůže, má totiž afrodiziakální účinky.
Zázvor je klíčovou ingrediencí mnoha tradičních receptů, od polévek po smažené pokrmy.

3 způsoby užívání zázvoru

1. Zázvor s rýží (pokud vaříte)

Uvařte rýži basmati. Na závěr vaření přidejte najemno nasekaný česnek, zázvor, chilli papričky a čerstvé listy koriandru.

2. Zázvor v čerstvé šťávě

Zázvor také můžete přidat do čerstvých zeleninových nebo ovocných šťáv, např. do šťávy mrkvové, jablečné apod. Zázvor je pálivý, takže i malá trocha šťávy udělá z vašeho nápoje ostrou delikatesu.

3. Zázvorový dezert

Zázvor můžete přidat také do sladkých raw pochutin. Dezert tak chytí zajímavou ostrou chuť v kombinaci se sladkými malinami, jahodami apod.

Volně přeloženo od: FOOD MATTERS

Zázvor je všestranným a aromatickým doplňkem každého pokrmu. Jeho jemná sladkost a hřejivé, voňavé koření dodává pokrmům, jako jsou smažená jídla, polévky, dušená jídla, marinády a omáčky, hloubku chuti a komplexnost.

Čerstvý zázvor lze také nakládat nebo podávat ve sladkých či slaných pokrmech. Nakládaný zázvor se často podává k sushi, zatímco zázvorové želé můžete najít jako přílohu k dezertům, jako je mrkvový nebo jablečný koláč. Zázvor se také skvěle hodí do horkých nápojů, jako je čaj, jablečný mošt nebo svařené víno.

K sushi se podává sójová omáčka, wasabi a nakládaný zázvor.

TIP: Přečtěte si, jak správně uvařit zázvorový čaj, nebo vyzkoušejte recepty na maki sushi, california sushi nebo smažené sushi, ke kterým se podává nakládaný zázvor.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang