Kváskový chléb – recept

Pečení kváskového chleba se stalo v posledních letech velmi oblíbeným. Jak již vypovídá název, základem tohoto chleba je založení kvásku a jeho živení. Když má člověk funkční kvásek, stačí už jenom chleba upéct. Není to však tak jednoduché jak to vypadá.

Do začátku stačí 2 lžíce žitné mouky a 2 lžíce vody a po 12-ti hodinách opakovat, dle doporučení aspoň týden i dva. Když už má člověk kvásek takhle uchovaný v ledničce, tak se večer před pečením nechá vykvasit.

Do rozkvašeného kvásku se pak přilije 150 ml vody a přisype 350 g mouky. Co se týče mouky může se přidat klidně i směs pšeničné chlebové, celozrnné a trochu grahamu. Celé se to promíchá a nechá přibližně 15 minut odpočinout.

Přidají se 2 lžičky soli, kmín, případně nějaký semínka. Těsto by mělo být stále trochu lepivé. Těsto se nechá zakryté asi 1,5-2 hod kynout. Nakonec se těsto vyklopí a dá se mu finální tvar. Poté putuje na 1,5-2 hod. do ošatky, kterou je dobré vysypat žitnou moukou.

TIP: Jak vyrobit, uchovávat a oživit kvásek?

Mezitím se rozpálí trouba na horní i spodní spirálu na plno. Po 2 hodinách ošatku těsto vyplní. Překlopí se na pečící papír, trochu nakrojí zářezy a šup do trouby. Na dno trouby se do kastrolku nalije vařící voda, aby se tvořila pára a kůrka rychle nezatvrdla a měl chlebík kam růst.

Peču se 15 minut naplno, potom se ztlumeně na 170 stupňů dopéká ještě 15 minut. Po vytažení lze pro měkčí kůrčičku pokropit vodou. Před nakrojením je dobré ho nechat vychladnout aspoň 4 hodiny, jinak se může srazit.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang