Kustovnice – Góji

Goji berries sušené na slunci. Mají nejvíce vitamínů na světě a dlouhou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. Extra kvalita. Výběrová třída. Mimořádná čistota.

Účinky góji kustovnice čínské:

  • zlepšuje krvetvorbu
  • pomáhá udržet správný krevní tlak
  • upravuje činnost jater a ledvin
  • zbavuje nespavosti a zlepšuje kvalitu spánku
  • podporuje sexuální funkce a má pozitivní vliv na plodnost
  • ulevuje od bolesti hlavy a od závratí
  • zvlhčuje plíce, tím působí proti astmatu a alergiím
  • udržuje svěží a pružnou pleť

Jejich chuť je příjemně sladko-kyselá a dala by se přirovnat k brusinkám, jablkům a šípkům. Může se konzumovat přímo. Obsahuje 18 druhů aminokyselin, včetně všech 8 esenciálních (např. tryptofan nebo izoleucin), až 21 stopových prvků (zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor).

Také je jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na Zemi. Co se týče beta-karotenu, jsou góji vydatnější než mrkev. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Nutno zmínit také beta-sitosterol. Tento rostlinný sterol se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, dále při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek.

Naprosto unikátní pro góji je pak skupina lyceum polysacharidů. To jsou výjimečně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály. Tím pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu.

Vědecké studie potvrdily, že významně zpomaluje stárnutí, podporuje sexuální funkce a léčí impotenci, posiluje imunitní systém, snižuje cholesterol, posiluje játra a ledviny, posiluje srdce, zlepšuje zrak a kvalitu spánku, likviduje volné radikály, používá se při léčbě rakoviny, zmírňuje bolesti hlavy, pomáhá při stresu a zlepšuje náladu.

Kustovnice je vhodná v těhotenství i pro podávání malým dětem – zajišťuje jejich správný vývoj. Dá se také přisypat do čaje (nejlépe čistého), který krásně provoní a dodá mu příjemnou chuť. Góji lze přidat také do borůvkového koláče, čokoládových muffinů nebo do jiného moučníku. Fantazii se meze nekladou.

Nachlazení není nic příjemného. V boji proti zákeřné nemoci může pomoct góji. Udělejte si z ní čaj! Je plná prospěšných látek, a pokud k ní přidáte ještě plátek citronu a zázvor, bacily se dají rychle na ústup. Kvalitní góji má být velmi suchá. Suché pevné plody jsou známky čerstvosti.

Kustovnice na vzduchu nasává vlhkost, tím pádem starší góji nebo nesprávně skladovaná kustovnice je měkká a vláčná. Pokud Vám měkká kustovnice více chutná, je vhodné nechat omezené množství jeden den v misce na stole. Vlhkost takto kustovnice natáhne sama.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang