Krupicový nákyp – nejlepší recept
Zdá se, že někteří z nás jsou stále na sladké. Tentokrát zkuste tento dezert inspirovaný řeckou kuchyní – dort z filo těsta s krupicovým krémem, který má takovou jemnou a mléčnou náplň. Jako vždy filo korpus sladkosti jednoduše vylepšuje. Vyzkoušejte ho.
Suroviny
Pro náplň:
- 4 vejce
- ½ hrnku cukru
- 2 šálky mléka
- 1 šálek krupicové mouky
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 28 g másla
Na koláč z filo těsta:
- ½ šálku rozpuštěného másla
- 8 listů fillo těsta
- ¼ hrnku cukru
Na sirup:
- 1 šálek vody
- 1 šálek cukru
- citronová kůra z jednoho citronu
- 1 tyčinka skořice
- 1 lžíce medu
Postup
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Odstavte je.
- Mléko zahřejte v hrnci na mírném ohni. Za stálého míchání postupně přidáváme krupici a poté vanilkový extrakt.
- Pokračujte v míchání a přiveďte směs k varu. Odstavte z ohně, přidejte máslo a ještě jednou promíchejte, dokud se hmota nesrovná. Smíchejte s vaječnou směsí a dejte stranou.
Na koláč z filo těsta:
- Vymažte pekáč o rozměrech 24 x 13 x 5 cm rozpuštěným máslem. Zapékací misku vyložte 2 pláty filla a potřete je máslem.
- Přidejte další 2 pláty filla a opět máslo. Pokračujte přidáním dalších 2 plátů filla a opět namažte máslem.
- Krupicový pudink přendejte do zapékací misky vyložené fillem. Přidejte poslední 2 pláty fillo a máslo a jejich okraje překlopte dovnitř na krupicový pudink.
- Povrch posypeme cukrem. Pečte 25 minut při 175⁰C.
Na sirup:
- Do středně velké pánve přidáme vodu a cukr. Necháme je 5 minut vařit a poté přidáme citronovou kůru (nebo citronovou kůru), skořicovou tyčinku a med.
- Až bude koláč hotový, přelijte ho tímto sirupem a znovu pečte 15 minut.