Krupicový nákyp – nejlepší recept

Zdá se, že někteří z nás jsou stále na sladké. Tentokrát zkuste tento dezert inspirovaný řeckou kuchyní – dort z filo těsta s krupicovým krémem, který má takovou jemnou a mléčnou náplň. Jako vždy filo korpus sladkosti jednoduše vylepšuje. Vyzkoušejte ho.

Suroviny

Pro náplň:

  • 4 vejce
  • ½ hrnku cukru
  • 2 šálky mléka
  • 1 šálek krupicové mouky
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 28 g másla

Na koláč z filo těsta:

  • ½ šálku rozpuštěného másla
  • 8 listů fillo těsta
  • ¼ hrnku cukru

Na sirup:

  • 1 šálek vody
  • 1 šálek cukru
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 lžíce medu

Postup

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Odstavte je.
  2. Mléko zahřejte v hrnci na mírném ohni. Za stálého míchání postupně přidáváme krupici a poté vanilkový extrakt.
  3. Pokračujte v míchání a přiveďte směs k varu. Odstavte z ohně, přidejte máslo a ještě jednou promíchejte, dokud se hmota nesrovná. Smíchejte s vaječnou směsí a dejte stranou.

Na koláč z filo těsta:

  1. Vymažte pekáč o rozměrech 24 x 13 x 5 cm rozpuštěným máslem. Zapékací misku vyložte 2 pláty filla a potřete je máslem.
  2. Přidejte další 2 pláty filla a opět máslo. Pokračujte přidáním dalších 2 plátů filla a opět namažte máslem.
  3. Krupicový pudink přendejte do zapékací misky vyložené fillem. Přidejte poslední 2 pláty fillo a máslo a jejich okraje překlopte dovnitř na krupicový pudink.
  4. Povrch posypeme cukrem. Pečte 25 minut při 175⁰C.

Na sirup:

  1. Do středně velké pánve přidáme vodu a cukr. Necháme je 5 minut vařit a poté přidáme citronovou kůru (nebo citronovou kůru), skořicovou tyčinku a med.
  2. Až bude koláč hotový, přelijte ho tímto sirupem a znovu pečte 15 minut.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang