Koláč se slaninou a smetanou – nejlepší recept

Tento tradiční koláč se slaninou a křupavou krustou si zamilujete. Krémová, pikantní náplň je posetá kousky uzené slaniny a chutného sýra a uzavřená v máslové, vločkové krustě.

Tento klasický koláč se připravuje velmi snadno a rychle a je ideální na piknik, pozdní snídani nebo snadnou večeři za pouhých 30 minut.

Suroviny

  • 300 g hladké mouky
  • 1 dl vody
  • 125 g másla
  • špetka soli

Náplň

  • 400 g nahrubo krájené cibule
  • 150 g slaniny
  • 1,5 dl bílého vína
  • kysaná smetana
  • 150 g sýra gouda vcelku
  • 2 žloutky
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup

  1. Těsto připravíme smícháním hladké mouky, vody, nastrouhaného másla a špetky soli. Pokud si chcete práci usnadnit, můžete použít kupované listové těsto.
  2. Těsto vyválíme válečkem a opatrně jím vyložíme koláčovou formu. Přebytečné těsto opatrně ořízneme ostrým nožem.
  3. Vidličkou do něj uděláme drobné dírky, aby se tak snadno nepřipeklo.
  4. Hrubě nasekanou cibuli lehce orestujeme na oleji a přidáme na kostky nakrájenou slaninu, sůl a pepř. Slaninu necháme lehce vysmažit, zalijeme bílým vínem a vydusíme.
  5. Celou směs potom necháme vychladnout. Vychladlou směs smícháme s polovinou nastrouhané goudy a přimícháme žloutky a smetanu.
  6. Náplň roznoměrně rozprostřeme po koláči a na závěr posypeme zbytkem strouhané goudy.
  7. Pečeme 30 až 40 minut při teplotě asi 200 stupňů.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang