Koláč se slaninou a smetanou – nejlepší recept
Tento tradiční koláč se slaninou a křupavou krustou si zamilujete. Krémová, pikantní náplň je posetá kousky uzené slaniny a chutného sýra a uzavřená v máslové, vločkové krustě.
Tento klasický koláč se připravuje velmi snadno a rychle a je ideální na piknik, pozdní snídani nebo snadnou večeři za pouhých 30 minut.
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 1 dl vody
- 125 g másla
- špetka soli
Náplň
- 400 g nahrubo krájené cibule
- 150 g slaniny
- 1,5 dl bílého vína
- kysaná smetana
- 150 g sýra gouda vcelku
- 2 žloutky
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup
- Těsto připravíme smícháním hladké mouky, vody, nastrouhaného másla a špetky soli. Pokud si chcete práci usnadnit, můžete použít kupované listové těsto.
- Těsto vyválíme válečkem a opatrně jím vyložíme koláčovou formu. Přebytečné těsto opatrně ořízneme ostrým nožem.
- Vidličkou do něj uděláme drobné dírky, aby se tak snadno nepřipeklo.
- Hrubě nasekanou cibuli lehce orestujeme na oleji a přidáme na kostky nakrájenou slaninu, sůl a pepř. Slaninu necháme lehce vysmažit, zalijeme bílým vínem a vydusíme.
- Celou směs potom necháme vychladnout. Vychladlou směs smícháme s polovinou nastrouhané goudy a přimícháme žloutky a smetanu.
- Náplň roznoměrně rozprostřeme po koláči a na závěr posypeme zbytkem strouhané goudy.
- Pečeme 30 až 40 minut při teplotě asi 200 stupňů.