Koláč se slaninou a smetanou – nejlepší recept
Těsto připravíme smícháním hladké mouky, vody, nastrouhaného másla a špetky soli. Pokud si chcete práci usnadnit, můžete použít kupované listové těsto. Těsto vyválíme válečkem a opatrně jím vyložíme koláčovou formu. Přebytečné těsto opatrně ořízneme ostrým nožem. Vidličkou do něj uděláme drobné dírky, aby se tak snadno nepřipeklo.
Hrubě nasekanou cibuli lehce orestujeme na oleji a přidáme na kostky nakrájenou slaninu, sůl a pepř. Slaninu necháme lehce vysmažit, zalijeme bílým vínem a vydusíme. Celou směs potom necháme vychladnout. Vychladlou směs smícháme s polovinou nastrouhané goudy a přimícháme žloutky a smetanu. Náplň roznoměrně rozprostřeme po koláči a na závěr posypeme zbytkem strouhané goudy.
Pečeme 30 až 40 minut při teplotě asi 200 stupňů.
Suroviny
300g hladké mouky, 1dl vody, 125g másla, špetka soli
Náplň
400g nahrubo krájené cibule, 150g slaniny, 1,5dl bílého vína, kysaná krémová smetana, 150g sýra gouda vcelku, 2 žloutky, olivový olej, sůl, pepř