Jak uvařit rybí polévku?

Ingredience

  • 1,5 -2 kg kapra (okoun, sumec nebo štika)
  • 0,3 kg malých ryb (různé druhy, hlavně drobné)
  • 10 dkg domácí slaniny
  • 1 rajče
  • 1 až 2 lžičky mleté ​​červené papriky
  • 4 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 9 zrnek pepře
  • 2 bokové listy
  • 5 kulatých sušených paprik (nebo 3 čerstvé)
  • 5 zrnek nového koření
  • sůl
  • 2,5 -3 l vody

Postup

Do předem připraveného hrnce vložíme 2 nadrobno nakrájené cibule. Všechny drobné ryby, hlavy a také rybí ploutve. Kousek celeru nebo na hrubší nudličky nakrájenou petržel. Dále černé a nové koření a bobkový list. Spolu to vaříme 40 až 45 minut.

Mezi tím si osmažíme najemno nakrájenou cibulku na troše slaniny. Pozor, aby cibulka nezhnědla a nespálila se. Stáhneme z ohně a přidáme mletou červenou papriku. Rychle zamícháme a vrátíme zpět na oheň.

Oloupané a nakrájené rajče (popřípadě lžíci kečupu) opatrně přidáme za stálého míchání. Necháme chvilku podusit. Potom přidáme nadrobno nakrájené malé ryby (hodí se umlít na domácím mlýnku, tím je zaručeno, že nebudou v polévce kůstky), osolíme dle chuti, přidáme také mrkev a papriku. 

Vývar, který se nám pomalu dovařil, scedíme a přidáme k osmažené cibulce. Vaříme na mírném plameni dalších 20 až 25 minut. Potom přidáme jikry nebo mlíčí, připravené podkovičky z kapra a mletou pálivou papriku. Opatrně s mícháním, aby se kapr nerozbil. Takto vaříme dalších 10 až 15 minut.

Polévku podáváme horkou a nejlépe ihned po dovaření! Skvěle chutná s bílým domácím chleba a dobrým suchým vínem.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang