Jak si udělat Krtkův dort?

Máte chuť na sladkou dobrůtka, avšak nemáte moc zkušenost s pečením. Tento jednoduchý recept zvládne každý sám doma.

Ingredience:

Krém:

  • 1 zralý banán
  • 20 g moučkového cukru
  • 60 g hořké čokolády na vaření
  • 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker
  • 2 šlehačky

Náplň:

Na ozdobu:

  • 3 banány

Těsto:

  • 0,5 balíčku prášku do pečiva
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 ml oleje
  • 2 balíčky čokoládového pudinkového prášku
  • 2 ks vejce

Postup:

Horkovzdušnou troubu zapneme, aby se vyhřála na 180 ° C. Nachystáme si formu na dort. Vytřeme ji tukem a vysypeme hrubou moukou. Ideální je forma o průměru 26 cm.

V míse smícháme sypké suroviny (čokoládové pudinky, prášek do pečiva, moučkový cukr), pak vmícháme vejce a olej (nejlépe elektrickým mixérem). Těsto vlijeme do nachystané formy a dáme péct do předehřáté trouby. Těsto pečeme asi 20 minut. Upečený korpus poznáme tak, že se snadno odklápí od dortové formy a že se těsto nelepí na špejli.

Než se těsto upeče, připravíme si krém. Šlehačky ušleháme do tuha. Vmícháme želatinový ztužovač, připravený podle návodu na obalu. Potom rychle vmícháme do šlehačky a mícháme elektrickým mixérem asi 2 minuty.

Přidáme asi 20 g mletého cukru (nebo více, podle chuti), v mixéru rozmixovaný banán a čokoládu nakrájenou na malé kousky. Takto připravený krém dáme asi na 30 minut do chladničky, aby před použitím ještě trochu ztuhl. 

Upečený korpus necháme vychladnout. Potom ho přeložíme na talíř a lžící vydlabeme asi 1,5 cm do hloubky a necháme asi 1 cm široký okraj.

Vydlabanou část korpusu v misce rozdrobíme. Vydlabaný korpus poklademe banány rozkrájenými na půlky, řeznou plochou dolů. Šlehačkový krém navršíme na korpus kopulovitě až k okraji a posypeme rozdrobeným korpusem. Domácí Krtkův dort dáme do chladničky a necháme alespoň 3 hodiny ztuhnout. Podáváme vychlazený.