Jak si udělat Krtkův dort?
Máte chuť na sladkou dobrůtka, avšak nemáte moc zkušenost s pečením. Tento jednoduchý recept zvládne každý sám doma.
Ingredience:
Krém:
- 1 zralý banán
- 20 g moučkového cukru
- 60 g hořké čokolády na vaření
- 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker
- 2 šlehačky
Náplň:
Na ozdobu:
- 3 banány
Těsto:
- 0,5 balíčku prášku do pečiva
- 80 g moučkového cukru
- 100 ml oleje
- 2 balíčky čokoládového pudinkového prášku
- 2 ks vejce
Postup:
Horkovzdušnou troubu zapneme, aby se vyhřála na 180 ° C. Nachystáme si formu na dort. Vytřeme ji tukem a vysypeme hrubou moukou. Ideální je forma o průměru 26 cm.
V míse smícháme sypké suroviny (čokoládové pudinky, prášek do pečiva, moučkový cukr), pak vmícháme vejce a olej (nejlépe elektrickým mixérem). Těsto vlijeme do nachystané formy a dáme péct do předehřáté trouby. Těsto pečeme asi 20 minut. Upečený korpus poznáme tak, že se snadno odklápí od dortové formy a že se těsto nelepí na špejli.
Než se těsto upeče, připravíme si krém. Šlehačky ušleháme do tuha. Vmícháme želatinový ztužovač, připravený podle návodu na obalu. Potom rychle vmícháme do šlehačky a mícháme elektrickým mixérem asi 2 minuty.
Přidáme asi 20 g mletého cukru (nebo více, podle chuti), v mixéru rozmixovaný banán a čokoládu nakrájenou na malé kousky. Takto připravený krém dáme asi na 30 minut do chladničky, aby před použitím ještě trochu ztuhl.
Upečený korpus necháme vychladnout. Potom ho přeložíme na talíř a lžící vydlabeme asi 1,5 cm do hloubky a necháme asi 1 cm široký okraj.
Vydlabanou část korpusu v misce rozdrobíme. Vydlabaný korpus poklademe banány rozkrájenými na půlky, řeznou plochou dolů. Šlehačkový krém navršíme na korpus kopulovitě až k okraji a posypeme rozdrobeným korpusem. Domácí Krtkův dort dáme do chladničky a necháme alespoň 3 hodiny ztuhnout. Podáváme vychlazený.