Jahodové mléko pro děti – recenze

Neodolala jsem, abych si jahodové mléko nekoupila. Vzpomněla jsem si na první třídu, kdy jsme dostávali ke svačině mléko – a každou středu bylo jahodové. Jenže jsem si ho pamatovala jinak, než chutnalo to od Milknatur koupené ve farmářském obchůdku.

Plus je, že v něm nejsou žádná éčka. Jen jahodové aroma, které by však mělo být té nejvyšší kvality. Alespoň nás o tom ujistil Pavel Šrámek, předseda představenstva Milknatur: „Naše ochucená mléka jsou dochucována příchutěmi od firmy AG Foods, která patří mezi špičku v Evropě. Všechny příchutě jsou na přírodní bázi a pyšní se certifikátem nejvyšší kvality IFS a BRC, které vyžadují např. ochucované potraviny prodávané ve Francii či Velké Británii. Jsou proto vhodné i pro ty nejmenší děti.“

Zapomeňme ale na chvíli na všechny ty pečetě a certifikáty. Naše chuť se jimi ošálit nedá. Mléko mi při prvním ochutnání přišlo příliš sladké a pocitu, že je opravdu zbytečně přeslazené, jsem se zbavit nemohla ani po dalších doušcích. Mělo lehkou jahodovou vůni a nepříliš výraznou chuť – stopy jahod v něm spíše hledáte.

Pozitivní však je, že je toto mléko vyráběno skutečně šetrně, na rozdíl od ostatních mléčných výrobků určených „našim nejmenším“. „Naše mléko Milknatur je, na rozdíl od většiny mlék na trhu, neodstředěné a plnohodnotné, dosahuje až 4% tuku. Na mléčný tuk jsou vázány téměř všechny důležité látky, které dělají mléko mlékem, minerály, vitamíny, stopové prvky, bílkoviny apod., a je zachován jejich správný poměr,“ uvedl Šrámek.

Pro ošetření mléka je použita metoda šetrné pasterace, kdy je zahřáto na 75°C po dobu 20 vteřin. Během pasterace jsou odstraněny všechny choroboplodné zárodky, ale důležité látky jsou zachovány. „V případě UHT pasterace, což odborníci označují jako sterilizace mléka, je odstraněno téměř vše, protože mléko je zahřáté na teploty kolem 135°C. Pak jeho trvanlivost je i 3 měsíce a hlavně, nikdy už nezkysne, což je u mléka opravdu divné. Naše mléko asi po 8 dnech zkysne. A znalci pak ví, co s ním, nechat 2 dny dokysat a pak se dá pít jako kyselé mléko, tak oblíbený nápoj našich dědů a babiček,“ doporučil Šrámek.

Mléko od krav s dobrou imunitou

Na obale jahodového mléka se dočtete, že krávy dostávají speciální výživu za účelem posílení imunity. To mi vrtalo hlavou – znamená to asi, že budou zdravější a jíst méně antibiotik? „Ano, přesně tak, naše telata jsou krmena kolostrem, tedy mlezivem, a do krmiva pro dospělé krávy a jalovice přidáváme tzv. DairyPro od firmy Hokovit (Švýcarsko), což je speciální doplněk stravy na přírodní bázi, který zásadním způsobem změnil zdravotní stav našich krav. Téměř úplně zmizely mastitidy, tedy záněty vemene, které jsou velmi častým onemocněním dojných krav. To samozřejmě znamená, že jsme omezili léčbu antibiotiky na minimum,“ doplnil Šrámek.

A já jsem si nemohla nevzpomenout na jednu knihu, ve které starý voják vzpomíná na své dětství, kdy bydleli někde u slovenských hranic v neponičené přírodě a jejich kráva – v podstatě jediný zdroj obživy – se pásla na loukách, kde rostly byliny. To pak prý bylo mléko! Ale i krávy v dnešní době mohou mít volný výběh, podobně jako je to v případě farmy Milknatur. Ty jsou běžně krmeny přírodními krmivy, hlavně kukuřičnou siláží, senem, sojovým, ječným, řepkovým nebo pšeničným šrotem.

Dobré mléko pro dobré zdraví

Ona je pravda, že krabicové mléko, které je odstředěné a pasterizované, nám moc zdraví nedá. Z vlastní zkušenosti mohou doporučit pití skutečného mléka – já si chodím do vsi ke kravám, které jsou krmeny jetelem z naší louky. Městským lidem můžu doporučit mlékomaty nebo si pro mléko mohou dojít do farmářských obchodů. Je opravdu jiné, chutnější a budete se po něm cítit lépe.

A nemohu než souhlasit s panem Šrámkem, který mi ještě napsal: „Píší nám maminky dětí, že po roce pití našeho mléka dětem zmizela alergie a drobné ekzémy. Ptají se mne, čím to je, čím je vaše mléko tak jiné od ostatních, co s ním děláte. A já vždy odpovídám: my právě téměř nic, tak jak ho krávy připraví, tak ho jen jemně ošetříme, a je to. Příroda je nejlepší výrobna potravin a je třeba, aby zásah člověka byl co nejmenší.“

Štítky: jahodové mléko, mléko, složení