Hořčice bez éček, konzervantů a barviv

Hořčice je oblíbeným doplňkem řady pokrmů – párků, klobás, grilovaných mas. Její spotřeba stoupá v řadě domácností především v létě, kdy se venku hojně opéká a griluje. Bohužel v obchodech lze narazit na hořčice, kde je chuť doháněna éčky, a objevit se v nich mohou i stopy popela.  

Podivné a zarážející složení mají především levné hořčice. Například klasická plnotučná hořčice (výrobce Kand s.r.o.), která se v obchodech prodává za 5 nebo 6 Kč, obsahuje kromě vody, hořčičného semínka, cukru, soli a koření, také barvivo hořčičnou žluť, antioxidant disiřičitan draselný a řadu nebezpečných éček (E102, E110, E124).

  • Disiřičitan draselný – používá se jako konzervant nebo antioxidant. Ničí vitamín B1 v potravinách a může být příčinou alergie.
  • E102 – Tartrazin (potravinářská žluť 4) – používá se nejen v hořčicích, ale také v Tangu (citron), je příčinou alergie, způsobuje migrény nebo hyperaktivitu. Patří mezi nebezpečná éčka.
  • E110 – Žluť SY (potravinářská žluť 3) – přidává se nejen do hořčice, ale také do instantních polévek nebo nápojů. Způsobuje alergie. Patří mezi nebezpečná éčka.
  • E124 (potravinářské červeně) – způsobují alergie, astma, hyperaktivitu. Používají se také ve sladkostech (Fruit Drops, Milky Way Minute, puding a další výrobky s „jahodovou chutí“).

Bezpečná hořčice bez éček?

Při výběru hořčice by si měl zákazník dávat pozor na nebezpečná éčka, zejména na různé potravinářské žlutě. Vyplatí se připlatit si a poohlédnout se po hořčici bez přídatných látek a konzervantů.

V trapistickém klášteře na Karlovarsku mniši takové hořčice vyrábějí. Zhotovují se podle tradičních receptur v náručí panenské přírody a jejich složení je zcela přírodní: hořčičné semínko, ocet, voda, moravské víno bílé, med, sůl, koření (Hořčice Novodvorská).

Chuť ani barva není doháněna žádnými umělými látkami. Protože je chuť výrazná, stačí pouze malé množství hořčice. Relativní nevýhodou této hořčice je její cena. Menší sklenička stojí 80 až 90 Kč. Na druhou stranu, zdraví je přece k nezaplacení.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang