Holandská omáčka: Recept a postup přípravy

Když použijete žloutky z vajíček od domácích slepic, bude mít holanská omáčka nádherně sytou barvu. Tato omáčka je oblíbená po celém světě, podává se především k chřestu a rybám. Dnes si uvaříme lososa s holandskou omáčkou a bramborovou kaší.

Recept na holandskou omáčku najdete snad v každé kuchařce. La sauce hollandaise má v kulinářském světě dlouhodobou tradici. Poprvé jsem jí připravovala před několika dny a vyšla jsem při tom z receptu z babiččiny kuchařky. Za první republiky se totiž u nás holandská omáčka běžně podávala.

  • Suroviny: 4 žloutky, 100 g másla, 3 lžíce citrónové šťávy, sůl a pepř.
  • Postup: V míse ušlehejte žloutky a šťávu z citrónu – nejlepší je samozřejmě klasická ruční metla, ale pokud na to nemáte, můžete si pomoct ručním šlehačem. Mísu vložte do teplé vody a pomalu do ní vlévejte rozpuštěné máslo, které do omáčky rozšlehejte. Dochuťte solí a pepřem.

Lososa osolte a opečte na másle, do kterého jste kápli trochu citrónu. Můžete přidat také bylinky – rozmarýn, petrželovou nať. Lososa polijte holandskou omáčkou a podávejte s bramborovou kaší.

Štítky: bylinky, holanská omáčka, losos, máslo, recept