Halušky se zelím

Halušky dělám jen pro manžela, který je má rád, jí je však pouze se zelím a slaninou, brynzu nepojídá. Já nejím ani jedno.

Uznávám, že to není zrovna letní jídlo, už jen díky tomu, že by to chtělo moučnější brambory, než jsou ty nový…. přesto to jde a docela dobře…

  • 750g brambor
  • 250g mouka hladká
  • 1 vejce
  • sůl

Začnu oškrábáním brambor, jak typické

Brambory nastrouháme na jemném struhadlu, nebo je nastrouhá robot

Mezitím si dám do velkýho kastrólu vařit vodu

zasypu moukou

a zjistím, že je to husté, protože nové brambory nepouští škrob a šťávu, proto trochu projedu tyčovým mixérem, aby to pustilo

těsto bude mít mírně kašovou konzistenci, nebude se však roztíkat

potom ihned zavářím halušky do vařící vody, mám na to pomocníka, nebo zvládnu i odsekávat nožem z prkýnka

Od doby, než začne voda znovu vařit počkám asi 4 minuty a halušku ochutnám, zda je už hotová, což by měla být….

Zcedím

V jiným hrnci si osmažím cibuli a slaninu, jakmile je osmaženo, tak přisypu kysaný zelí a nechám oteplit

Servíruju navrch teplých halušků

Dítě to nejí, má halušky s opraženou čerstvou strouhankou, kterou smíchám s cukrem.

Příspěvek byl publikován v rubrice recepty, vaření. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.