Gulášek s kynutým knedlíkem

Gulášek dělám buď z hovězího předního, příp. kližky, nebo vepřové plecko

Dělám jen porci pro jednoho

3 cibulky osmažíme nejlépe na sádle a osolíme

3 cibule, které osmažíme nejlépe na sádle

Jakmile je cibulka sklovatá, tak přidáme na kostky nakrájené maso, osolíme a chvíli restujeme

Po orestování zasypeme červenou paprikou

Promícháme  a za 10 vteřin zalijeme vývarem, případně vodou. Paprika se nesmí smažit dlouho, jinak by mohla zhořknout

Přidám pepř, stroužek česneku, půl lžičky drceného kmínu, 2 nakrájené chilli papričky, někdy i lžíci rajského protlaku a asi hodinu dusím.

Po hodině odkryju pokličku a nechám komplet vyvařit vodu, až je na dně kastrólu jen hustá směs tuku, masa a cibule.

Zapráším moukou a trochu to takhle porestuju jakoby to byla zásmažka asi 5 minut.

Potom přiliju vodu a nechám dovařit závěrečných 20 minut.

Mezitím si připravím knedlík

  • 500g hrubé mouky
  • 250 g mléka, nebo perlivé vody
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1/2 kvasnic

Vypracuji klasické kynuté těsto, které nechám kynout asi hodinu

Potom si z těsta vytvaruju 2 knedlíky a nechám zakryté dokynout ještě asi 25 minut.

Potom dám knedlík po jednom do vroucí osolené vody a vařím každý  asi 25 minut, v polovině vaření knedlík otočím. Knedlík chce opravdu hodně velkej hrnec, protože dost nabude

Po vytažení knedlík propíchám vidličkou, aby se vypářil. Pokud by se tento krok vynechal, knedlík by se srazil

Knedlík krájím nití na kolečka

Na talíř dám knedlíky, gulášek, nakrájenou syrovou cibuli, papriku a podávám

Příspěvek byl publikován v rubrice recepty, vaření. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.