Gulášek s kynutým knedlíkem – recept

Guláš, typicky české jídlo se, dělá buď z hovězího předního, případně kližky, nebo z vepřového plecka. Může se podávat s knedlíkem, těstoviny a nebo také jen tak s chlebem. Guláš nechybí také v nabídce většiny českých restaurací.

Suroviny na gulášek

  • maso dle vlastního výběru
  • cibule, česnek
  • červená paprika, pepř, drcený kmín, chilli
  • rajčatový protlak

Postup

Cibulka se nakrájí na malé kousky a osmaží se, nejlépe na sádle. Jakmile je cibulka dozlatova, tak se přidá na kostky nakrájené maso, osolí se a chvíli orestuje. Po orestování se zasype červenou paprikou. Promíchá se a zalije vývarem, případně vodou. Paprika se nesmí smažit dlouho, jinak by mohla zhořknout.

Přidá se dle chuti pepř, stroužek česneku, půl lžičky drceného kmínu, 2 nakrájené chilli papričky, někdy i lžíce rajského protlaku a asi hodinu se dusí. Po hodině člověk odkryje pokličku a nechá komplet vyvařit vodu, až je na dně hrnce jen hustá směs tuku, masa a cibule.

Zapráší se moukou a trochu se to takhle orestuje, jakoby to byla zásmažka, asi 5 minut. Potom se přilije voda a nechá se dovařit závěrečných 20 minut.

Guláše, roštěnou nebo podobné recepty může usnadnit papiňák. Nejlepší pomalý hrnec pomůže najít například Heureka.

Suroviny na knedlík

  • 500 g hrubé mouky
  • 250 g mléka, nebo perlivé vody
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1/2 kvasnic

Postup

Člověk si vypracuje klasické kynuté těsto, které nechá kynout asi hodinu. Potom si z těsta vytvaruje 2 knedlíky a nechá je zakryté dokynout ještě asi 25 minut. Potom dá knedlík po jednom do vroucí osolené vody a vaří každý asi 25 minut. V polovině vaření knedlík otočí.

Knedlík chce opravdu hodně velký hrnec, protože dost nabude. Po vytažení se knedlík propíchá vidličkou, aby se vypařil. Pokud by se tento krok vynechal, knedlík by se srazil. Knedlík se nakrájí nití na kolečka. Na talíř se dají knedlíky, gulášek, nakrájená syrová cibulka a podává se.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang