Guláš z pýchavky v rytmu blues – nejlepší recept

Do velké hluboké pánve dáme olivový olej, přidáme oříšek másla a šalotky, přikryjeme poklicí a necháme 5 minut dusit. Poté přidáme řapíkatý celer, proužky chilli papričky, kostičky slaniny a dusíme ještě 5 minut pod poklicí a 2 minutky odkryté. Přidáme na kusy pokrájenou pýchavku, lahůdkovou papriku a vše řádně promícháme. Poté přidáme dvě snítky rozmarýnu, kari koření, sojovou omáčku, lehce kmínu, podlijeme vodou, promícháme a za občasného míchání necháme dusit cca 20 minut pod poklicí. Poté přidáme libeček, majoránku a necháme ještě dusit cca 5 minut.

Před dokončením zredukujeme omáčku dle svého požadavku, buď zahustíme (nejlépe strouhanou bramborou) nebo přilijeme vodu. Přidáme čtverečky pórku a necháme ještě dvě minutky povařit, již bez pokličky.

Na závěr dosolíme dle chuti a ozdobíme na talíři čerstvými lístky rozmarýnu.

Příloha:
těstoviny (penne)

Suroviny

500 g pýchavky na větší kusy pokrájené, 1 chilli paprička zbavená semínek, pokrájená na tenké proužky, 1 stonek řapíkatého celeru, pokrájeného na tenké plátky, 3 snítky rozmarýnu, 8 malých šalotek, nebo 5 větších a přepůlených, 1 silnější plátek slaniny na kostičky nakrájený, zelená část pórku nakrájená na čtverečky o straně 1 cm, asi 30 ks, 1-2 PL lahůdkové papriky, 3 PL tmavé sojové omáčky, 1 KL kari koření, nejlépe madráského, lehce kmínu, malinko majoránky, 2 listy libečku, 1 PL olivového oleje, sůl, máslo