Gratinovaný lilek – recept

Gratinovaný lilek je velmi oblíbenou pochoutkou v arabských zemích. Vzhledem k tomu, že lilek je většinu roku k dostání také v České republice, může si ho člověk udělat i doma.

Suroviny

  • lilek
  • rajče
  • mozzarella
  • chedar
  • pepř, sůl, koření dle chuti
  • volitelně šunka nebo slanina

Postup

Nejdřív si člověk nakrájí lilek na kolečka a osolí z obou stran. Kolečka se nechají aspoň 15 minut vypotit, aby pustil pryč případnou hořkost. Potom se lilek na grilu nebo pánvičce ogriluje, aby byl vláčný, ale ne kašovitý. Na pánvičce se orestují rajčata se solí, pepřem a česnekem.

Jen chvilku, aby to bylo teplé. V misce se to smíchá s trochou sýra. Poté se dá na spodek formy šunka nebo slanina a na to se začne vrstvit. Jako první vrstva lilek, na něj trochu rajčat, natrhaná mozzarella, zase lilek, rajčata a chedar. Vše dle chuti.

Nahoru se dá určitě mozzarella. Ta se totiž pěkně opeče a chutná výborně. Celé se to dá do rozpálené trouby na 200 stupňů asi na 15 minut. Poté se nechá vychladnout 5 minut a podává se. A jak připravit pečený lilek?

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang