Fashion Food

V poslední době se během pátečních večírků už lidé nebaví jen o tom, kdo má co na sobě, nebo jak hezké jsou v bytě hostitele záclony. Hlavním tématem hovorů je jídlo. 

Je tomu tak dobře, protože to poukazuje na několik rysů současné společnosti. Za prvé, máme na nákup pro víc než deset lidí! Za druhé, umíme připravit jiné pohoštění než česnekovou pomazánku! Za třetí, jídlo konečně vnímáme i jako potěšení a není nám lhostejné, co konzumujeme a kde to konzumujeme.

Pokud někdo tvrdí, že jídlo je jen jídlo a není na něm nic módního ani stylového, asi je dlouho mimo dění. Lidé v Čechách se díky několika zásadním vlivům naučili tuto kulturní záležitost vnímat nejen jako nutnost, ale konečně i jako radost.

Samozřejmě, že k tomu přispěl všemi milovaný Zdeněk Pohlreich, ale i nenáviděný Babica, který zase reprezentuje dobu minulou se všemi jejími aspekty. Jako třeba, že žena je stále ta, co jen čumí a míchá vařečkou nad hrncem. „Takže tam hoď trochu cibule a zamíchej to, poklade, jasně, hm, ale no tak tam dej trochu kečupu a je to úplně v klidu.“

Kuchařka pak jen smutně přihlíží, jak se z jejího cizokrajného receptu z dovolené, na kterou si šetřila celý rok, stává děsivý pokrm z Libně.

Z jídla se stává kult a z míst, kam se na něj chodí, jakbysmet. Praha je plná malebných zákoutí a není nic krásnějšího než se v tomto dokonalém jarním, skoro letním, počasí vydat do jejích útrob a objevit krásy nevídané.

Kde se najíst zdravě

Především jsou to podniky, kde se dá najíst zdravě. Je moc dobře, že se v poklidných čtvrtích objevují podniky jako je Moment ve Slezské ulici, kde si lze bezpečně objednat jakoukoliv zdravou dobrotu. Bezlepkovou, veganskou… Kdo si nechá jídlo zabalit s sebou, dostane do rukou moc úhledný svačinový balíček s provázkem.

V Londýnské ulici si lze pochutnat na cappuccinu s rýžovým nebo sójovým mlékem. Bříško nebolí, žaludek nepláče bolestí. Ono totiž, když člověk ochutná kávu s bio mlékem, nebo prostě jen kvalitním mlékem, je to vážně rozdíl. Káva je o mnoho chutnější a člověku je jednoduše dobře. Mamacoffee tohle všechno nabízí.

Dokonalé restaurace

Kdo chce ohromit svou drahou polovičku, nejlepší je rande v dokonalé restauraci. V restauraci, která má stejně dokonalý interiér jako menu. O slovo se hlásí tito adepti: Ristorante Giardino, Love Kidó a Peperoncino. Všechny tyto podniky mají pro něco, za co je hosté milují. Zahradu. Plus krásný interiér, pohodu, příjemnou obsluhu a speciality.

V Ristorante Giardino si pochutnají na poctivé italské kuchyni či mnoha mořských plodech. Kdo stánek Giardino vyhledáte třeba v sobotu na trzích na Náplavce, zamiluje se do dalmatských specialit, jako je pljeskavica nebo čevabčiči. Jednoduše nejlepší pokrmy našich dokonalých sousedů s mořem i láskou k pořádnému masu!

Restaurace se nachází na Vinohradech v ulici Záhřebská 24, hned pod nejstylovějším pražským kruhovým objezdem s moderní fontánou Miroslava Beščece. Rodinná útulná atmosféra, sympatický vstřícný majitel a právě velká upravená zahrádka s rybářským zákoutím každému učaruje.

Kromě vydatné minestrone polévky stojí za to i specialita týdne – chobotnice se zeleninou – a také stálice na lístku – pražma s bramborem. Vynikající, stejně jako jemná panna cotta. Giardino je dobré navštívit během oběda a vybrat si z jejich poledního menu. Nabízejí vždy několik delikates i s polévkou za bezkonkurenční ceny (max do 150 Kč).

Peperoncino má podobné kvality, jejich kuchyně je převážně italská klasika. Opravdu vynikající. Interiér ve vnitrobloku je také úchvatný. Tudíž si lze vybrat, buďto Vinohrady a mořské plody, nebo Letná a tiramisu.

A nakonec Love Kidó, kde člověk najde útočiště klidu. Nejedná se o tak honosnou záležitost jako Giardino nebo Peperoncino, co se pokrmů týče. Je to spíše taková osvěžovna, zdravá, se skvělým brunch menu. Zkrátka taková odpočívárna, kavárna a klid.

Malá zahrádka ve vnitrobloku ve Šmeralově ulici je poklad a balzám na nervy. Plus má samozřejmě interiér, který vypadá jako vysněný domov: vila u moře.

Domácí vaření

A kdo nechce utrácet, není nic lepšího než si uvařit doma! Stačí najít vhodný recept, který budou milovat všichni blízcí, a ještě bude obohacený o vlastní invenci. Věřte, že budete stejně úspěšní jako šéfkuchař ve zmíněných podnicích.

Pokrmem, který neurazí snad nikoho, je vepřová panenka na bylinkovém koření, k tomu mangový salát s rukolou a mini mozzarelou a jako příloha pečené batáty. Je to hit a ještě k tomu zdravý a bezlepkový. Ze zámořských dobrot stojí za vyzkoušení tvarohový burek a salát z polníčku.

Nic z toho nezabere víc než půl hodiny. Když se to všechno položí na skvělý porcelán z bazaru a zapije dobrým vínem, je to zážitek k nezaplacení. Tak hurá na oběd! Nebo na večeři! Nebo jen tak!

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang