Éčka ve vánočním cukroví? Jde to tak snadno…

„Cukr a tuky nejsou asi to nejhorší ve vánočním cukroví,“ řekla mi včera kamarádka Míša, když jsme se  v hypermarketu podivovaly krabicím s nehezkým vánočním cukrovím a divily se, co vše může být součástí perníčků. Krabice s vánočním cukrovím stojí od 50 do 250 korun a jsou polité na první pohled nekvalitní polevou i zvláštní žlutou a zelenou hmotou. Ruce pryč!

Podle jednoho průzkumu asi 14 % domácností kupuje hotové vánoční cukroví v supermarketech, případně si ho nechává péct na zakázku. Dosti oblíbená jsou také připravená těsta. Přitom udělat si doma těsto na rohlíčky nebo pracny nezabere víc než půl hodiny. Nikdy bych nevyměnila pochybnou úsporu času za jistotu kvality.

Těsto na perníčky, které patří k tradičnímu vánočnímu cukroví již po celá staletí, známe snad všichni – patří tam mouka, med, vejce, máslo, koření. V trvanlivých perníčkách, které si mohou líné hospodyňky koupit a ozdobit si je doma, najdete spoustu zajímavých bonusů, jako je například ovocná pasterovaná směs (směs jakýchsi ovocných dření), zahušťovadlo E464 nebo želírující látku (pektin) a uhličitan sodný E500. Jen pro představu – nadměrná konzumace E464, kterému se také říká hydroxypropylmethylcelulóza (zkuste si to napsat!), způsobuje zažívací potíže.

Proč musí být součástí vánočního pečiva celá řada přídatných látek a konzervantů? Vždyť jde přece o trvanlivé pečivo (kolikrát ho dojídáte ještě v průběhu ledna a neztrácí nic na své chuti). Odpověď je jednoduchá, aby pekárny a cukrárny stihly pokrýt naši poptávku po vánočním cukroví, začínají ho péct už někdy v září. Proto musí být trvanlivější než to, které začínám v prosinci péct doma.

Éčka skutečnou chuť cukroví nedoženou

Každý, kdo měl tu čest ochutnat na návštěvě s pýchou servírované kupované cukroví, dobře ví, že jeho chuť i konzistence je tristní. Průmyslové cukroví nikdy nemá tak bohatou chuť, je vysušené a musíte se smířit s tím, že je často pečené z náhražek, které nikdy nedoženou poctivou dávku ořechů nebo opravdové vanilky.

Smiřte se také s tím, že v kupovaném cukroví nebude nikdy máslo, ale rostlinný tuk. Některé pekárny se snaží lidem nabídnout jakýsi hybrid, kdy klasický ztužený tuk, který je z výživového hlediska nevhodný, doplňují máslovým aroma. Tudy cesta k chutnému vánočnímu cukroví skutečně nevede.

Pečte cukroví doma, vyplatí se to

V průměru pořídíte kilo cukroví za 150 korun. Nikdy se nedozvíte, kolik mouky, tuku a dalších surovin bylo na jeho pečení použito. Platí však, že čím více éček, konzervantů a přídatných látek najdete na etiketě, tím méně poctivých surovin bylo použito. Neleňte proto a upečte si cukroví doma. Stačí tři čtyři druhy – vanilkové rohlíčky, pracny, perníčky, linecké. Odměnou vám bude kvalita a skvělá chuť. Navíc vás cenově vyjde cukroví samozřejmě levněji – kilo ho upečete za přibližně 100 korun.

A pokud neradi pečete, vyzkoušejte jednoduché vánoční cukroví, které je zároveň zdravé. Tipy na recepty na vánoční cukroví najdete v našem článku Zdravé vánoční cukroví: Recepty a rady

Štítky: éčka, konzervanty, kupované cukroví, vánoční cukroví, vánoční pečení