Lněnky psylliální – raw strava

Lněnky psylliální

Tento osvěžující sendvič je ideální pro letní osvěžení. Je bezlepkový, zdravý a chutný – a navíc je jeho příprava velmi snadná! Kombinace jablek, lněných semínek, psyllia a perníkového koření dodá sendviči jedinečnou chuť.

Přidáním kiwi, citronové trávy a smícháním všeho dohromady získáte sladkou pochoutku se zvláštním pikantním nádechem. Vše zakončete tříhodinovou dehydratací sendviče a budete mít ovocný lněný sendvič, do kterého se můžete zakousnout.

Lněnky psylliální

Ovocné lněné sendviče mohou znít neobvykle, ale jsou chutnou a výživnou pochoutkou ke svačině nebo snídani. Na rozdíl od tradičních sendvičů, které se připravují z chleba, jsou tyto sendviče vyrobeny z ovoce, lněných semínek a dalších výživných ingrediencí.

Lněná semínka jsou dobrým zdrojem rostlinných omega-3 mastných kyselin, vlákniny a antioxidantů. Mohou také pomoci snížit hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Psyllium je druh vlákniny, o které je rovněž známo, že pomáhá podporovat zdraví trávicího traktu a střev. V kombinaci s antioxidanty, vitaminy a minerály obsaženými v ovoci dělají tyto složky z ovocných lněných sendvičů jednu z nejzdravějších a nejchutnějších svačinek.

Nejběžnějším způsobem přípravy ovocných lněných sendvičů je kombinace jablek, lněných semínek, psyllia a vody s perníkovým kořením. Tato směs se rozmixuje a poté se tři hodiny suší v sušičce potravin. Po vychladnutí lze ze směsi vytvarovat placičky. Vznikne křupavá, ale zároveň měkká struktura, díky které je konzumace sendvičů zážitek.

Z ovocných lněných sendvičů můžete připravit i další varianty. Například kiwi, len a citronovou trávu lze rozmixovat a poté tři hodiny sušit v sušičce potravin. Po vychladnutí je lze vytvarovat do placiček. Tato kombinace dodá sendviči pikantní a sladkou chuť.

Ingredience

  • 2 jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 1/2 lžíce psyllia
  • ¼ šálku vody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 kiwi, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce citronové trávy, mleté
Ovocnou směs můžete přidat i k palačinkám.

Postup

  1. Ve vysokorychlostním mixéru smíchejte na kostičky nakrájená jablka, lněná semínka, psyllium, vodu a perníkové koření. Mixujte dohladka.
  2. Do směsi přidejte na kostičky nakrájené kiwi a mletou citronovou trávu. Opět rozmixujte dohladka.
  3. Vezměte hladkou směs a lžící ji přendejte na pečicím papírem vyložený plech. Hřbetem lžíce rozetřete směs do tenké vrstvy.
  4. Vložte na tři hodiny do sušičky potravin.
  5. Po třech hodinách by měl mít ovocný lněný sendvič křupavou strukturu.
  6. Sendvič přeneste na talíř a nakrájejte na požadované tvary.

Pokud hledáte nový svěží způsob, jak obohatit své příští jídlo o zábavu a výživu, zvažte přípravu ovocného lněného sendviče. Nejenže je to chutný způsob, jak získat denní dávku živin, ale je také velmi pohodlný a neuvěřitelně univerzální. S trochou kreativity můžete vytvořit nejrůznější lahodné kombinace, které budou vaše chuťové pohárky milovat.

TIP: Vyzkoušejte recepty na indické placky, čočkové placky, zelné placky, veganské zelné placky nebo kapustové placky.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang