Dýňové placičky – raw strava

Dýňové placičky

Hledáte chutnou, zdravou a všestrannou svačinu, která se dá snadno a rychle připravit? Nehledejte nic jiného než tyto úžasné dýňové placičky! Tento recept plný aromatických bylinek, pražených semínek a zeleniny se jistě stane vaším oblíbeným.

Dýňové placičky jsou stále oblíbenějším trendem, protože představují chutnou alternativu k tradičním masovým placičkám. Jsou také skvělým zdrojem bílkovin a představují dobrý způsob, jak do jídla zařadit zeleninu.

Dýňové placičky

Dýňové placičky se skládají ze směsi zlatých a hnědých lněných semínek, dýňových semínek, slunečnicových semínek, cibule, červené papriky, himálajské soli, oregana a bazalky. Semínka se přes noc namočí do vody, poté se ze směsi vytvoří placičky a suší se v sušičce potravin 12-24 hodin při 42 °C. Tento proces pomáhá aktivovat enzymy ve směsi a vytváří křupavou strukturu jako tradiční placičky.

Výsledné placičky jsou plné chuti a obsahují celou řadu důležitých živin, včetně vlákniny, esenciálních mastných kyselin a vitamínů a minerálů. Díky tomu jsou skvělým doplňkem vyváženého jídelníčku, protože jsou významným zdrojem výživy a mají nízký obsah kalorií.

Placky si můžete vychutnat čerstvé po vyjmutí ze sušičky nebo je uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu několika dní a vzít je s sebou na cesty. V kombinaci se salátem nebo pečenou zeleninou jsou navíc tyto placičky snadným jídlem a lze je snadno vzít na piknik nebo na túru.

Ingredience

  • 1 šálek zlatých a hnědých lněných semínek
  • 1 šálek dýňových semínek
  • ½ šálku slunečnicových semínek
  • 2 lžíce cibule nakrájené na kostičky nebo nastrouhané
  • 2 lžíce červené papriky, nakrájené na kostičky
  • ½ čajové lžičky himálajské soli
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička bazalky
Kromě výživových výhod jsou dýňové placičky vynikající svačinou pro ty, kteří jsou na cestách.

Postup

  1. Semínka namočte přes noc do vody nebo alespoň na 8 hodin.
  2. Namočená semínka vložte do kuchyňského robotu a přidejte cibuli, červenou papriku, sůl, oregano a bazalku.
  3. Směs mixujte, dokud nebude vše jemně nasekané a dobře promíchané.
  4. Naberte malé porce směsi a vytvarujte z nich malé placičky (přibližně 2,5 až 5 cm široké a 1 cm silné).
  5. Placičky položte na pečicím papírem vyložený plech.
  6. Plech na pečení vložte do sušičky potravin a placičky sušte při teplotě 42 °C po dobu 12-24 hodin nebo dokud nedosáhnou požadované konzistence.
  7. Vychutnejte si dýňové placičky tak, jak jsou, nebo je podávejte s oblíbeným dipem či pomazánkou.

Celkově jsou dýňové placičky skvělým způsobem, jak jídlo obohatit o zeleninovou výživu a lahodnou chuť. Jsou obzvláště chutnou a výživnou svačinou a díky snadnému postupu přípravy jsou skvělou volbou pro zaneprázdněné životní styly.

TIP: Vyzkoušejte recepty na indické placky, čočkové placky, zelné placky, veganské zelné placky nebo kapustové placky.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang