Dortík s čokoládovou pěnou – raw strava

Tento jednoduchý recept na syrový dort je překvapivě jednoduchý a přitom tak chutný! Je ideální pro ohromení rodiny a přátel nebo jen pro uspokojení vašich chutí na sladké.

S rostoucí oblibou raw dezertů se rozšiřují i kreativní možnosti. Jedním z nejnovějších módních dezertů je raw dort s čokoládovou pěnou. Tento lahodný dezert, který využívá výhradně přírodní suroviny bez zpracovaných cukrů, jistě zaujme i ty nejnáročnější mlsouny.

Dortík s čokoládovou pěnou

Jednou z největších výhod přípravy raw dortu je to, že je neuvěřitelně snadná. Nejenže vyžaduje minimální čas na přípravu, ale také vám dává volnost při vymýšlení vlastních ingrediencí a variací. Můžete například zkusit přimíchat sušené ovoce nebo dokonce několik lžic ořechového másla. V případě raw čokoládové pěny můžete také zkusit vyměnit část kakaového prášku za rozpuštěnou hořkou čokoládu, aby byla pochoutka ještě bohatší.

Raw dorty jsou navíc neuvěřitelně všestranné a můžete je podávat jako svačinu nebo dezert, stejně jako k těm nejdůležitějším událostem. Chcete-li dosáhnout něčeho opravdu výjimečného, ozdobte dort štědrou vrstvou čerstvé šlehačky, posypte ho opraženými ořechy a lehce poprašte strouhanou hořkou čokoládou.

Dort může být ještě požitkářštější, když ho doplníte kousky čokolády.

Nejdůležitější částí přípravy raw dortu s čokoládovou pěnou je příprava korpusu, který lze vtlačit do formy. Za tímto účelem se ořechy dle vlastního výběru zkombinují s agávovým sirupem, vanilkovými semínky nebo extraktem a kokosovým olejem. Když je základ hotový, smíchá se dohromady a poté se jemně vtlačí do formy, aby se vytvořil tvar.

Jakmile je korpus na svém místě, je čas na přípravu čokoládové pěny. Samotná pěna je chutná a zároveň neuvěřitelně jednoduchá na přípravu. Vyžaduje pouze tři ingredience – měkké avokádo, datle a raw kakao. Všechny ingredience se smíchají dohromady, aby vznikla hladká čokoládová směs, která se pak přidá na vrchní část korpusu.

Jednoduše lahodný dort pak můžete dát na několik hodin vychladit do lednice. Po úplném vychladnutí je připraven k vychutnání; ideální pochoutka na závěr jídla.

Ingredience

Korpus

  • šálek ořechů dle výběru (mandle, lískové oříšky, kešu oříšky)
  • 2 polévkové lžíce agávového sirupu
  • špetka vanilkových semínek nebo extraktu
  • 2 lžíce kokosového oleje

Čokoládová pěna

  • 1 měkké avokádo
  • 4 datle namočené přes noc
  • 2 lžíce raw kakaa
Dort s čokoládovou pěnou nabízí lákavou směs textury, sladkosti a požitku.

Postup

  1. Začněte přípravou korpusu. V kuchyňském robotu rozmixujte ořechy, až získáte jemnou mouku.
  2. Poté přidejte agávový sirup, vanilkový extrakt/semínka a kokosový olej a pokračujte v mixování, dokud nezískáte konzistenci těsta.
  3. Korpus natlačte do formy nebo plechu a vložte ji do lednice.
  4. Připravte čokoládovou pěnu: začněte mixováním datlí v kuchyňském robotu, dokud nezískáte hustou pastu.
  5. Poté přidejte avokádo a kakao a mixujte, dokud nezískáte hladkou a krémovou pěnu.
  6. Vyjměte korpus z lednice a rozetřete na něj pěnu. Vrchní část uhlaďte lžící.
  7. Dort dejte do lednice vychladit a nechte ho alespoň 2 hodiny ztuhnout.

Užijte si tento skvěle chutnající, zdravý a jednoduchý recept na raw dort s čokoládovou pěnou. Vynikající dezert vhodný pro vegany a bez lepku.

TIP: Mezi neveganské dorty patří např. borůvkový cheesecake, karamelový cheesecake, oreo dort nebo oreo cheesecake. Z veganských dezertů vyzkoušejte třeba piškotový dort nebo jednoduchý narozeninový dort.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang