Domácí máslo- recept

Momentálně je velmi populární všechno raw a low carb. A také to, co si člověk vyrobí sám doma. Spousta lidí se snaží nahrazovat průmyslově zpracované potraviny těmi zdravými.

Jako jedinou surovinu bude potřeba šlehačku, neboli smetanu ke šlehání. Nejlepší je ta bez stabilizátorů. Stabilizovaná má jen 31 % tuku, a to je málo. Takže jako první krok se smetana vytáhne z lednice asi hodinu předem. Nalije se do zavařovací sklenice a pevně zavíčkuje.

Smetanu v zavařovačce člověk protřepe jako by si míchal drink. Tímto třepáním se smetana začne šlehat. Najednou se bude zdát, že se ve sklenici nic nehýbe a pak bác, vznikne hromádka másla. Do čisté skleničky se slije vzniklé podmáslí, které se může použít třeba do moučníků místo mléka.

Máslo se nechá v zavařovačce, kterou člověk použil k třepání a napustí na máslo ledovou, ale opravdu ledovou vodu. Poté následuje proces – prošejkovat, vodu vylít a dát novou. Takto alespoň 6krát až teče z másla voda tak čistá, jako se napustila. Pod tekoucí vodou se v ruce máslo vymačká.

Mačkáním se musí dostat všechna vodu pryč. Máslo se vytvaruje do válečku a co nejvíc utáhne v potravinářské folii. Potom se s ním zachází podobně jako s paštikou ve střívku.

Domácí máslo se skvěle hodí do receptů na dorty pro začátečníky i pokročilé. Výborný tip na večeři je čerstvý domácí chleba s máslem, ředkvičkami a domácím sýrem.