Domácí kváskový chléb: Snadný a chutný recept

Chléb je nejúžasnější pečivo, které znám. Kváskový chléb je pro mě takovým chlebovým králem. Už ho zvládnu upéct doma a jsem na to samozřejmě náležitě hrdá. K prvnímu pečení kváskového chleba jsem přistupovala s velkou pokorou. Zvládnu to vůbec? Jaký bude výsledek? Podívejte se sami. Povedlo se, postup není složitý.

I když budete chléb péct po sté, vždy se vyplatí alespoň trochu té pokory mít. Vždyť pečení chlebových bochníků býval doslova obřad! A není divu, že se k němu váže celá řada pořekadel a pověr. O těch ale až někdy příště.

Dobrý kváskový chleba můžete upéct i v úplně obyčejné elektrické nebo plynové troubě. Jasně, z pece na dřevo by chutnal mnohem lépe, ale to se nedá nic dělat. Doba pokročila. Nemusíte ani připravovat kvásek. Nechá se koupit. Třeba v sušené podobě. Můžete ho mít doma v zásobě, a když chytnete tu správnou náladu, jako já včera, můžete se pustit do pečení chleba.

Potřebovat budete

  • Jeden sušený žitný kvásek
  • Půl kila celozrnné žitné mouky
  • Čtvrtku z kostičky droždí
  • Sůl (asi lžíci až dvě)
  • 350 – 400 ml vlažné vody

Postup

Mouku, kvásek, droždí a sůl promíchejte, přilijte vlažnou vodu a řádně zadělejte. Těsto pak nechte tři hodiny kynout. Mezitím se dá stihnout spoustu věcí – přečíst si noviny, vyprat prádlo, vyluxovat, uvařit večeři…

Až těsto vykyne, ještě jednou ho propracujte, vytvořte bochánek, nahoře lehce poprašte moukou a pečte na plechu na pečícím papíru. Kváskový chléb pečte nejprve v předehřáté troubě na 250°C po dobu cca 20 minut, poté troubu stáhněte na asi 180°C a pečte ještě přibližně hodinu.

TIP: Domácí kváskový chleba můžete podávat třeba se zaječí paštikou.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang