Cukrové sirupy nejsou nutně zdravější než klasický krystal

V poslední době se musí krystalový cukr i med potýkat s konkurencí sladkých sirupů – datlového, javorového či agávového. Že se však nejedná o jednoznačně zdravější variantu slazení, varuje dTest společně s výživovou specialistkou Ing. Hanou Stříteckou ze sdružení Zdravá potravina.

dTest srovnal deset tekutých sladidel, které na trhu představují alternativu ke slazení krystalickým cukrem. Výběr zahrnoval med, javorový sirup, datlový sirup, melasu, sirob, rýžový sirup, kukuřičný sirup, agávový sirup a další.

Ač se porovnávané výrobky liší surovinou, z níž se získávají, za jejich sladkou chutí stojí povětšinou 3 základní látky – glukóza, fruktóza a sacharóza, v některých případech doplněné o maltózu.

Fruktóza, byť se jedná o látku přirozeně se vyskytující v ovoci, patří mezi nejproblematičtější cukry a výživová specialistka Ing. Hana Střítecká používání sirupů postavených na vysokém obsahu fruktózy nedoporučuje:

„Fruktóza se v játrech mění na tuk, který se bohužel neukládá jako podkožní, ale jako útrobní, tedy v oblasti takzvaného vnitřního břicha. Navíc na rozdíl od glukózy méně stimuluje centra v mozku zodpovědná za pocit nasycení a my tak sníme více jídla, než se dostaví pocit zasycení.

V ovoci je spolu s fruktózou naštěstí i hodně vlákniny, která sytivost naopak zvyšuje, a také enzymy, které cukry štěpí.“ Jako zdravější náhrady cukru by spotřebitelé mohli volit datlový či javorový sirup nebo melasu kvůli přítomnosti vitamínů, minerálních látek a polyfenolů.

„Nejlepší je naučit se nesladit. Je potřeba si uvědomit, že jakákoliv zdravější náhrada rafinovaného cukru je pořád jednoduchý cukr jen doplněný o nějaký ten vitamín nebo minerální látku,“ poznamenává Střítecká a dodává: „Lepší, než se snažit vymyslet náhradu, je přestat sladit všude tam, kde to není nezbytně nutné.“

Z porovnání vyšlo, že přestože cukrové sirupy můžou mít nižší glykemický index než cukr, obecně nejsou vhodné ani pro diabetiky. „Zcela nejnižší hodnoty glykemického indexu kolem 20 až 30 má zahuštěná agávová šťáva. Její nevýhodou je však vyšší podíl fruktózy a nízký podíl dalších výživových látek,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu

Hana Hoffmannová dodává: „Zcela nevhodné jsou pro diabetiky rýžové a kukuřičné sirupy, jejichž glykemický index se uvádí okolo 90, ale i Golden Syrup populární především ve Velké Británii, jehož glykemický index je 63.“ Srovnání také poukázalo na výrobky, které se a první pohled tváří jako javorové sirupy, ale ve skutečnosti se jedná o jejich napodobeninu.

Sirup Natural Original Canadian Maple Taste Syrup značky Steeves Maples svým vzhledem připomíná javorový sirup, ale při bližším průzkumu obalu jsme zjistili, že deklaruje pouhá 2 % javorového sirupu, který tak slouží nejspíše jen k ochucení,“ varuje Hoffmannová.

Nakonec radí: „Spotřebiteli v identifikaci takových alternativ může pomoci obchodní název, který sice většinou krouží kolem Kanady či javoru, ale nikdy neobsahuje přímo sousloví ‚Maple Syrup‘.“

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang