Čokoládový dort – nejlepší recept

Změklé máslo, cukry a rum ušleháme do hladké pěny. Postupně zašleháváme vejce a přimícháme sypké přísady. Hotové těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Upečený korpus necháme vychladnout a zatím si připravíme krém. Za stálého míchání svaříme smetanu, cukr, rum a čokoládovou polevu. Necháme pořádně vychladnout. Spolu se Smetana fixem krém vyšleháme dotuha.

Korpus dortu podélně rozřízneme, rovnoměrně ho natřeme smetanovým krémem a přiklopíme vrchní částí korpusu. Smetanu ušleháme, dort jí potřeme shora i ze strany a ještě ho posypeme strouhanou čokoládou. Vnější okraj dortu můžeme dozdobit cukrovými srdíčky nebo jiným vhodným cukrářským zdobením.

Suroviny – korpus

125g másla, 130g cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce rumu, 4 vejce, 150g hladké mouky, 1/2 kypřícího prášku, 1 pudink s čokoládovou příchutí, olej a mouka na vysypání formy

Krém

150ml smetany ke šlehání, 50g cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce rumu, 1 čokoládová poleva tmavá, 1 balíček ztužovače šlehačky Smetana fix

Na potření a posypání

250ml smetany ke šlehání, 50g strouhané čokolády, cukrová srdíčka na ozdobu