Čočka nakyselo – nejlepší recept
Naučte se čočku vždy dokonale uvařit. Čočka je chutná, výživná a snadno se připravuje, je to fantastický způsob, jak přidat bílkoviny do salátů, příloh a dalších jídel.
Suroviny
- 250 g čočky
- 1 lžíce sádla
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- ocet a sůl podle chuti
- 1 kostka masoxu
- 1 litr vody
Postup
- Čočku den předem namočíme. Potom ji uvaříme v dostatečném množství vody doměkka (bez soli).
- Na sádle necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidáme hladkou mouku a promícháme. Zalijeme vývarem připraveným z masoxu a vaříme 15 minut za stálého míchání.
- Je-li jíška příliš hustá, přilijeme trochu vody z uvařené čočky.
- Po 15 minutách přidáme vařenou čočku, osolíme, okyselíme.
- Podáváme s volským okem, okurkou a chlebem.
Z dalších čočkových pokrmů lze jmenovat například čočkový dhal, který s sebou nese nádech orientu a dálného východu.