Čočka nakyselo – nejlepší recept

Naučte se čočku vždy dokonale uvařit. Čočka je chutná, výživná a snadno se připravuje, je to fantastický způsob, jak přidat bílkoviny do salátů, příloh a dalších jídel.

Suroviny

  • 250 g čočky
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ocet a sůl podle chuti
  • 1 kostka masoxu
  • 1 litr vody

Postup

  1. Čočku den předem namočíme. Potom ji uvaříme v dostatečném množství vody doměkka (bez soli).
  2. Na sádle necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidáme hladkou mouku a promícháme. Zalijeme vývarem připraveným z masoxu a vaříme 15 minut za stálého míchání.
  3. Je-li jíška příliš hustá, přilijeme trochu vody z uvařené čočky.
  4. Po 15 minutách přidáme vařenou čočku, osolíme, okyselíme.
  5. Podáváme s volským okem, okurkou a chlebem.

Z dalších čočkových pokrmů lze jmenovat například čočkový dhal, který s sebou nese nádech orientu a dálného východu.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang