Co s přídělem jáhel?

Takto se ptal v jednom svém titulku časopis Eva (ročník 1942). Byla válka, všeobecný nedostatek, hospodyňky vařily z mála a učily se v kuchyni improvizovat. Jak jáhly uvařit? Jaké jáhlové recepty jednoduše připravit?

Ačkoli si časopis pro vzdělané ženy, jak zněl podtitul Evy, válku příliš nepřipouštěl (a připomeňme, že rok 1942 byl pro České země obzvláště těžký – atentát na Heydricha, popravy, vypálení Lidic…), přesto se musel přizpůsobit aktuálním trendům: nedostatek se promítal do módy (hojně se přešívalo) i do jídelníčku (na stůl se dostávaly potraviny, které v prvorepublikovém rozkvětu nebyly příliš často v kuchyni využívány). Jednou takovou potravinou byly i jáhly. Dnes je neobjevujeme kvůli nedostatku, ale díky snaze o zdravou výživu.

Naše babičky a prababičky nedovedly se bez jáhel v kuchyni obejít. Dělaly z nich nejen kaši sladkou nebo slanou a známý jáhelník se švestkami, ale i zvláštní škubánky, které omaštěné a sypané perníkem přicházely na stůl pod názvem ovčácké buchty,“ napsala redaktorka Marie Boučková v časopise Eva.

Jáhly prý ze stolů vytlačila rýže a postupně ubývalo polí osetých prosem, z něhož se jáhly dělají. „A na jáhly, ačkoli to byl produkt našich polí a dokonce výživnější a svým obsahem železa cennější než rýže, se zapomínalo. Až teď, ve válce se k nim zase vracíme,“ posteskla si autorka.

Jak jáhly uvařit?

Marie Boučková radí namočit je přes noc do vody, aby ztratily trpkou a nahořklou příchuť. Než je dáme vařit, je vhodné je dvakrát spařit vroucí vodou. Jáhly se dají použít místo krup – do polévky nebo je smíchat s hrachem.

Recepty z jáhel

Jáhlové škubánky

Spařené jáhly uvaříme ve slané vodě nebo v mléce. Případně dáme polovic mléka a polovic vody. Půl cibule osmažíme na sádle, přimícháme k jáhlové kaši. Máme-li škvarky nebo uvařené vepřové kůžičky, usekáme je a přidáme ke kaši. Směs dáme na pekáček zapéct do trouby. Upečené vykrajujeme lžící na mísu a sypeme strouhaným sýrem nebo jemně sekanou pažitkou.

Jáhelník

„Jáhelník děti obyčejně nerady jedí, ačkoli je pro ně svým obsahem železa cennou živinou. Zkusíme předložit jej dětem v jiné formě,“ radí Boučková. Upečený jáhleník natlačíme do plechových bániček nebo do malých koflíčků a vyklopené na talířku zdobíme je buď kouskem nakládaného ovoce, nebo dílkem pomeranče nebo je polijeme malinovou či rybízovou zavařeninou.

Jak na přípravu jáhelníku čtěte zde.

Koláč z jáhlové mouky

Jáhly umeleme na makovém mlýnku a prosejeme na moučném sítku. 40 dkg vařených strouhaných brambor utřeme s 25 dkg cukru a 1 vejcem. Přidáme 8 dkg rozpuštěného tuku, trochu mléka a zahustíme 50 dkg jáhlové mouky. Do mouky zamícháme dva prážky na kynutí těsta. Pečeme na vymazaném plechu do růžova. Koláč můžeme potřít zavařeninou nebo ozdobit falešnou šlehačkou. Falešná šlehačka se ve válečné době obešla bez éček. Jak ji zhotovit?  „V půl litru vody rozpustí se 10 dkg cukru, z půl citronu šťávy, a když se voda vaří, zavaří se 2 lžíce krupice nebo hrubé mouky. Vše se povaří za stálého míchání asi 10 minut. Pak v kotlíku směs šleháme půl hodiny a pozvolna vešleháme trochu pikantní marmelády,“ poradila Boučková.

Zdroj: časopis Eva, číslo 10, ročník XIV. V Praze 15. května 1942

Titulní obálka časopisu EVA