Čím se krmí kráva, takové je mléko

Mléko – základní potravina již po celá dlouhá staletí. Jestliže jste někdy ochutnali čerstvě nadojené mléko, které neprošlo žádnou pasterizací ani jiným zpracováním (odtučněním apod.), víte, že chutná úplně jinak než ten průmyslový nápoj, co prodávají v obchodech.

O rozdílu přirozeného a upravené mléka jsem na blogu již něco psala. Nedávno se mi do ruky dostal starý rolnický kalendář, kde jsou kouzelné rady pro hospodáře. Jedna z nich se týká i sečení louky, protože jak naši předci dobře věděli, kvalita mléka se odvíjela od krmení.

A tak se dozvíme, že dobře udržovaná louka, které je posečená v době, kdy začíná kvést, dává skvělou trávu pro dobytek. Výživné seno přispívá k tvorbě mléka, které je bohaté na živiny a obsahuje více tuku. Co na to říci? Zkuste snad jen ve svém okolí najít nějaké malé hospodářství, kde kráva aspoň občas dostává čerstvě posečenou trávu, protože ten rozdíl skutečně pocítíte.

Štítky: krmení, kvalita mléka, mléko