Cerelová Eva s Vaškem

Kuchařské show v našich televizích mně poměrně úspěšně míjejí. Ne že bych nevěděla, kdo je Babica, Pohlreich a ten Ital Emanuel. Zahlédla jsem je všechny koutkem oka, některé jen jednou, některé několikrát, nikdy jsem ale tenhle typ pořadů přímo nehledala. Když mě ale na Primě přepadla upoutávka na Česko na talíři s Evou a Vaškem, masochisticky jsem usoudila, že to je přesně ten pravý pořad pro mně. A nespletla jsem se. Hrůzou se mi kroutily i nehty na palcích u nohou. Ale vydržela jsem až do konce. Celkem chápu, proč spousta lidí upřednostňovala šarmantního Itala Ridiho před českou čtvrtou cenovou v podání lidového Babicy.  Českem na talíři ale Prima Babicovi úspěšně sekunduje. Jen tomu primáckému českému vaření s Danielou Šinkorovou (jakási hérečka, či kdo to je) a kuchařem Sapíkem čouhá sláma z bot snad víc, než celému Babicovi i se štábem dohromady.

Česko na talíři je o tom, že štáb s pojízdnou kuchyní někam vyrazí. Začne to poučnou vsuvkou o krásách a pamětihodnostech onoho místa. Pak se někde na návsi  rozbalí ten pojízdný kuchařský cirkus a vaří se. A nadšení místní lidé přikukují, tleskají, smí ochutnat a přinášejí švestičky z vlastní zahrádky. Z těch pak kuchař spáchá nějakou dobrotu, to má být asi jako že improvizace. A samozřejmě nesmí chybět celebrity! Dnes to byli Eva s Vaškem. Před pojízdnou kuchyní se při natáčení sešlo všech dvanáct místních důchodců. Mistr kuchař jim ukázal, jak uvařit něco z kravskýho ocasu. Několikrát mluvit o tom, že do toho patří cerel. Udělalo se mi šoufl poprvé. Z ocasu i cerelu.  Pak dal divákům ochutnat. Někteří si čvachtali tak, že si kusy masa polité omáčkou cpali rukama do pusy, až jim to padalo na zem. Udělalo se mi šoufl podruhé. Mezitím Daniela Šinkorová pobíhala mezi těmi dvanácti diváky a pokládala jim zajímavé otázky, jako třeba „A vy jste taky místní?“   Pak se natěšený divák konečně dostal k Evě a Vaškovi. V jejich kuchyni (tedy v jejich kuchyni v jejich penzionu) kuchař uvařil jakousi zvěřinu. Eva říkala, že zvěřinu nejí od té doby, co ji jednou ochutnala a nejelo jí to. A pak změnila názor. Ochutnala totiž zvěřinu od kuchaře Sapíka a chutnala jí tak, že řekla, že ji jíst teda už bude. Daniela říkala často jen hmmm a čvachtala si taky. Eva s Vaškem zpívali. I se Šinkorovou. Naskočila mi vyrážka a v pravém oku mám tik. Pak Eva s Vaškem vařili sami. Na pekáč plácli kotlety, prskli k nim brambory, později to zalili smetanou a posypali sýrem. Čvachtali si všichni, i pan mistr kuchař. A pak už se vařilo zase v pojízdném cirkusu venku. Tentokrát škvarková pomazánka. Nebo co to bylo. Nejsem si jistá, protože v tu chvíli jsme si všimla, že má Eva za sebou logo nějaké firmy, které se snaží televize rozmazat, jako aby to nebyla reklama. Nerozmazali to pořádně a ve všech záběrech. Poznala jsem, že to je logo Oresi. Ale zas nevím, jak to dopadlo s tou pomazánkou.

A teď mně omluvte, jdu se uklidnit někam do fastfoodu, a pak napíšu na Primu žádost, ať na obrazovku vrátí kultivovaného a elegantního Itala!