Bruschetta s rajčaty a bazalkou – recept

Bruschetta se v Itálii tradičně podává jako předkrm, lidé po celém světě si na ní ale pochutnávají k večeři nebo jen tak ke svačině. Jejím základem je směs čerstvých rajčat, česneku a bazalky podávaná na opečeném francouzském nebo italském chlebu. Postačí ale i obyčejná bageta ze supermarketu.

Bruschetta s rajčaty a bazalkou je výborný svěží pokrm, který se ideálně hodí například na rychlou večeři v letních dnech. Přípravu zvládne každý a není na ni potřeba nic víc než základní suroviny, které jsou k dostání v každém obchodě, a staré pečivo.

Ingredience

  • 8 plátků veky
  • 4 střední rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • několik snítek čerstvé bazalky
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl podle chuti

Postup přípravy

Rajčata omyjte, na oblém vršku je nařízněte do křížku, spařte, sceďte, prolijte studenou vodou a naříznutou slupku sloupněte nožíkem. Pak je rozpulte, lžičkou odstraňte semínka, dužinu nakrájejte na kostičky a dejte ji do misky.

Přidejte omytou bazalku natrhanou na malé kousky, zakapejte olejem, osolte, promíchejte a dejte na 20 minut uležet do ledničky. Oloupejte česnek. Pečivo můžete opékat na grilu nebo v troubě, buď na roštu nebo na plechu vyloženém pečícím papírem. Když je opečené z jedné strany, opečte ho i po druhé straně.

Opečené plátky pečiva potřete rozpůleným stroužkem česneku, rozložte na ně rajčata a zakapejte olejem. Bruschettu můžete ozdobit i hoblinkami parmazánu nebo olivami.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang