Brokolice ve vinném těstíčku – nejlepší recept

Brokolice je zelenina plná živin, kterou si mnozí oblíbili pro její zdraví prospěšné účinky a všestrannou chuť. Ať už ji máte rádi dušenou, pečenou nebo smaženou, existuje spousta způsobů, jak si tuto silnou zeleninu vychutnat. Napadlo vás ale někdy zakomponovat brokolici do vinného těsta, abyste pozvedli její chuť na zcela novou úroveň?

Ano, čtete správně – brokolice ve vinném těstíčku! V tomto článku se s vámi podělíme o snadný a lahodný recept, který kombinuje dobroty brokolice, bílého vína a polohrubé mouky a vytváří křupavý a aromatický pokrm, po kterém budou vaše chuťové pohárky toužit po dalším jídle.

Brokolice ve vinném těstíčku

Brokolice je zdravá a všestranná zelenina, která je známá svou vysokou výživovou hodnotou a možností přípravy na různé způsoby. Obliba této superpotraviny se nedá popřít – přidává se do salátů, smažených pokrmů i jako samostatná příloha. Napadlo vás však někdy zkombinovat brokolici s vínem? Ano, čtete správně – brokolice ve vinném těstíčku je jedinečný a lahodný způsob, jak si tuto brukvovitou zeleninu vychutnat.

Nápad smažit brokolici ve vinném těstíčku může někomu znít zvláštně, ale ve skutečnosti se nejedná o nový koncept. Víno se v kuchyni již dlouho používá ke zvýraznění chutí a dodání bohatosti pokrmům a jeho spojení s brokolicí je jako stvořené pro kulinářské nebe. Lehce nahořklá chuť brokolice je vyvážena sladkostí a kyselostí vinného těsta, což vytváří lahodnou kombinaci.

Vinné těstíčko nejenže dodá brokolici jedinečnou chuť, ale také zvýší její nutriční hodnotu. Alkohol obsažený ve víně pomáhá rozkládat buněčné stěny zeleniny, díky čemuž tělo snáze vstřebává základní živiny, jako jsou vitaminy A, C a K a také draslík a kyselina listová. To znamená, že konzumací brokolice ve vinném těstíčku nejenže potěšíte své chuťové pohárky, ale také vyživíte své tělo.

Jednou z nejlepších věcí na brokolici ve vinném těstíčku je, že se dá kombinovat s širokou škálou vín, což z ní dělá skvělý pokrm pro každou příležitost. Jako lehká a osvěžující varianta se k pokrmu skvěle hodí svěží Sauvignon Blanc nebo Pinot Grigio. Pro odvážnější a intenzivnější chuť bude skvělou volbou Chardonnay nebo červené víno, například Pinot Noir. Možností je nepřeberné množství, takže tento pokrm je pro milovníky vína jako stvořený.

Kromě chuti a nutričních výhod je brokolice ve vinném těstíčku také rychlým a snadným pokrmem. Stačí jen pár ingrediencí a minimální doba přípravy a může se stát hvězdou každého jídla. Lze ji podávat také jako předkrm, přílohu nebo dokonce hlavní chod, pokud se kombinuje s jinou zeleninou.

Ingredience

  • 1 velkou brokolici nakrájenou na růžičky
  • 1 rozšlehané vejce
  • ½ šálku mléka
  • ½ šálku bílého vína
  • 1 šálek polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • olej na smažení
  • brambory a zelenina podle vlastního výběru k podávání

Postup

  1. Připravte si růžičky brokolice nakrájením na kousky. Nezapomeňte odstranit tvrdé a dřevnaté stonky.
  2. V míse smíchejte rozšlehané vejce, mléko, bílé víno a sůl. Šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  3. Postupně za stálého šlehání přidávejte polohrubou mouku, dokud nevznikne hladké těsto. Dbejte na to, aby v něm nebyly žádné hrudky.
  4. V hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej na středně vysoké teplotě.
  5. Ponořte růžičky brokolice do těstíčka a ujistěte se, že jsou dobře obalené. Můžete k tomu použít vidličku nebo jednoduše ruce.
  6. Opatrně vhoďte obalenou brokolici do rozpáleného oleje a smažte asi 3-4 minuty nebo dokud těstíčko nezíská křupavou a zlatohnědou barvu.
  7. Po upečení vyjměte smaženou brokolici z oleje a položte ji na papírovou utěrku, aby z ní odkapal přebytečný olej.
  8. Postup opakujte se zbývajícími růžičkami brokolice.
  9. Brokolici ve vinném těstíčku podávejte horkou s bramborami a zeleninou podle vlastního výběru. Můžete ji také ozdobit nasekanými bylinkami nebo posypat parmezánem pro lepší chuť.

Recept na brokolici ve vinném těstíčku si musí vyzkoušet každý milovník brokolice nebo každý, kdo chce do svého jídelníčku přidat více zeleniny. Je to jednoduchý a přitom chutný způsob, jak si tuto výživnou zeleninu vychutnat, a kombinace chutí vás donutí chtít víc.

TIP: Vyzkoušejte recept na grilovanou zeleninu, zapečené brambory s cuketou, pečené brambory se slaninou, recepty s kapustou nebo brokolicovou polévku.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang