Borůvkový dezert s kysanou smetanou – recept
Drobné modré bobulky, které výtečně chutnají a navíc jsou plné vitamínů. Skvělá kombinace, kterou pro nás připravila příroda. Stačí najít pěkné místo v lese, nasbírat si pár hrnečků borůvek a připravit si třeba tradiční koláč. Pokud nějaké borůvky zbydou, zkuste výborný lehký dezert s kysanou smetanou.
Připravte si poháry nebo sklenky, kysanou smetanu, cukr, borůvky nebo jiné bobule. Uvařte si silnou kávu a v ní máčejte piškoty, kterými vyložíte dno poháru.
V misce smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a střídavě dávejte vrstvu smetany a borůvek. Poslední vrstvou je zakysaná smetana. Poháry ozdobte snítkou máty a dejte na několik hodin uležet do lednice. Podávejte s mátovým čajem nebo kávou.
Proč jsou borůvky zdravé?
- obsahují antioxidanty, vitamín C a železo
- snižují hladinu cukru v krvi
- posilují imunitu
- působí jako prevence nachlazení
- zlepšují noční vidění
- zastavují průjmy, protože na sebe vážou vodu (ale větší množství může způsobit zácpu)