Aspiky s lososem – recept

Plátky lososa pokapeme octem a uložíme asi na hodinu do chladničky. Ve vhodně velkém kastrolu přivedeme k varu 4,5 dl vody, přidáme 2 lžíce octa, sůl, cibuli, koření, kolečka citrónu, worcester a nakonec lososa.

Vše přihřejeme asi na 90 °C a při této teplotě vaříme 10 až 12 minut. Sejmeme z plotýnky a necháme ve vývaru vychladnout. Želatinu rozmícháme v 1 dl vody a necháme nabobtnat (podle návodu). Porce lososa vyjmeme, opatrně vykostíme, popřípadě odstraníme kůži a vložíme do rovné mísy (nebo do dortové formy).

Vývar odmastíme, procedíme, doplníme na objem 4,5 dl, přidáme cukr, citrónovou šťávu a zahřejeme asi na 60 °C. Sejmeme z plotýnky, vmícháme želatinu a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Vývar dochutíme cukrem, vínem a citrónovou šťávou a opět vychladíme.

Nalijeme jej opatrně na porce lososa, kterého obložíme nakrájenou zeleninou a necháme v chladničce ztuhnout (nejlépe přes noc). K lososu můžeme podávat malou dávku majonézy.

Ze zbývajícího lososa je možné připravit výborného lososa v troubě.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang