Superpotraviny

V souvislosti se zdravým životním stylem se poslední dobou často skloňuje pojem superpotraviny. Jenže co si pod ním vůbec představit? A jaké potraviny lze do kategorie superpotravin zařadit?

Co jsou superpotraviny? Zjednodušeně řečeno: cokoliv, co není uměle či průmyslově vytvořený a zpracovaný produkt. Mezi superpotraviny patří například:

Zároveň superpotraviny velmi často pocházejí z nepříliš přátelského podnebí, což má za následek vyšší obsah minerálů, vitamínů, antioxidantů, enzymů a mnoho dalšího, co pomáhá k přežití samotnému plodu. Proto je jejich konzumace pro naše tělo tak výhodná. 

Udržitelnost superpotravin

Je však potřeba brát v potaz fakt, zda je konzumace superpotravin skutečně výhodná pro všechny „zúčastněné“ strany. Například z důvodu zvýšené poptávky po avokádu vznikají nelegální plantáže, kvůli kterým dochází k odlesňování ohromných ploch.

Ve Velké Británii si avokádo vysloužilo přezdívku krvavý diamant, protože k jeho pěstování je zapotřebí obrovské množství vody. Ta bývá čerpána z okolních řek, a tím dochází k postupnému vysychání řek (např. na území Chile).

Superpotraviny, které lze mít doma

Lepší je proto využívat potraviny, které jsou nám blízké, jsou udržitelné nebo je lze vypěstovat doma.

Například květinu aloe vera může mít každý v bytě. Občas lze také koupit chia-semínka, nasbírat v sezoně v lese borůvky, maliny a ostružiny a být tak na půli cesty k životu plnému superpotravin.

Upgrade lze provést například multivitamínovým komplexem, složeným nejen z výtažků ze superpotravin, nýbrž i z velkého množství minerálů, antioxdantů a vitamínů.

Neměli bychom zapomínat ani na růžičkovou kapustu, lněná semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy, keř s oranžovými plody – rakytník, křen a další lokální superpotraviny.

Sirup z rýmovníku

Největší výhodou superpotravin je jejich pozitivní vliv na imunitní systém. Každý, kdo chce imunitu podpořit, může kromě komzumace výše zmíněných potravin vyzkoušet také sirup z rýmovníku.

Ingredience:

  • cca 30-50 lístků rýmovníku
  • 1-2 citrony
  • 1 pomeranč
  • 1 kg cukru

Do hrnce o objemu cca 3 l vložíme lístky rýmovníku, citron a pomeranč nakrájený na kolečka. Toto celé zalijeme přibližně 1,5 l vroucí vody, přiklopíme pokličkou a necháme 24 hodin odstát.

Po jednom dni přecedíme, přivedeme k varu, rozvaříme cukr a pozvolna necháme probublávat do zhoustnutí. Hotový sirup plníme do čistých sklenic, které necháme dnem vzhůru vychladnout a skladujeme na chladném místě. 

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang